Ünnepi fények Photoshopban

Ünnepi fények Photoshopban

Felesleges pénzt kiadnunk egy rossz minőségű kínai karácsonyfa égősorra, ha van helyette digitális fényár.

Véget ért a karácsony! Szó se róla, kiváló fotótémát jelentett mind a készülődés, mind az ünnepi hangulat. Az elpusztíthatatlan sláger pedig maga a karácsonyfa, egyszerűen, vagy éppen túldíszítetten.

Kissé rendhagyó leírásunkban egy átlagos karácsonyfa fotót próbálunk ünnepi fényekbe öltöztetni, a Photoshop Lighting szűrőjével, melyet szépre fogékony lelkünk más esetben messze elkerülne. Kissé giccses? Igen, de ez így év végén talán elnézhető nekünk.

Íme egy kicsit…

…unalmas karácsonyi tucatfotó. Dobjuk fel színes fényekkel, amitől, ha esztétikusabb nem is, de érdekesebb lesz! Ehhez legkönnyebb a Filter/Render/Lighting Effects szűrő megnyitása.

Alap világítás

Ablakát megnyitva nagyjából ez a látvány fogad. Mielőtt nekikezdenénk a világítás csinosítgatásának, állítsunk be egy alap lámpaelrendezést. Az ablak tetején lévő Style (Stílus) lehullómenüből választhatunk magunknak megfelelőt. Válaszd a Crossing Down stílust, amely két, felülről keresztező szpotlámpát szimulál!

Világítás ablak

Most nézzük az ablak kezelőszerveit közelebbről!

Bal oldalt találod az előnézeti ablakot, ahol fotód kicsinyített képét láthatod, rajta a beállított világítással. Az előnézet a bal alsó sarokban megbúvó Preview jelölővel kapcsolható ki és be. 

Az ablak alatt középen egy kis izzót mintázó ikont látsz. Ezzel tudsz új fényforrást hozzáadni a képhez úgy, hogy rákattintasz az ikonra, majd ráhúzod a fényforrást a képre.

Mellette a szemetesvödör ikon értelemszerűen ennek ellenkezőjére szolgál. Ezzel törölhetsz egy fényforrást úgy, hogy a képről ráhúzod azt az ikonra.

Egy hozzáadott fényforrás átméretezhető körszegélyként látható a képen, szélein fogópontokkal. A kör (ellipszis) mutatja a fény helyzetét és irányát.. Az alsó és felső fogóponttal nyújthatod a kört és vele a megvilágítás fénykévéjét, az oldalsó fogópontokkal pedig a méretét növelheted meg, hogy mekkora területet világítson be. A körszegély középpontja mindig olyan színű, amilyen a fény színe (ez alapesetben fehér).

A középpontot megfogva pozicionálhatod át a fényforrást és erre kattintva jelölheted ki melyik fény legyen aktív, azaz állítható. A középpontból egy egyenes mutat az egyik szélső fogópont felé, melyet a képen kék körrel jelöltünk. Szpotlámpa esetén ez a fogópont a fényforrás helye. Tehát úgy képzeld el, mintha itt lenne elhelyezve egy kis szpotlámpád, mely a kép bal felső sarkából a kép középpont felé világít.

Az ablak jobb oldalán a Light Type ablakrészben választhatod ki az aktuálisan kijelölt fényforrás jellegét. Ez lehet reflektor/szpotlámpa (Spotlight), fénykör (Omni), vagy irányított (Directional) fény. Esetünkben szpotlámpás (Spotlight) megvilágításokat használunk majd. Az adott fényforrást az ON jelölővel kapcsolhatod ki/be.

Az Intensity (Intenzitás) csúszkával állítható a fényforrás erőssége, a Focus (Fókusz) pedig fénykör szélesebb vagy keskenyebb szórását szabályozza. Az ablakrész jobb oldalán lévő szín négyzetben állítható be a fényforrás kívánt színe.

Színes világ

Állítsuk be a fentiek alapján, meglévő alapvilágításunkat!

Ahogy említettük a fényforrásokat a középpontjukra kattintva jelölheted ki, ekkor állíthatod az adott fényt a jobb oldalon. Most két felülről keresztező, fehér szpotlámpánk van. Kattints az egyik középpontjára! Nagyjából egymás mellett vannak, ahogy a képen nyilakkal jelölve láthatod.

Jobb oldalt a Light Type részben állítsd be a fény színét. Mi egy almazöld színt választottunk. Ezután állítsd be tetszőlegesre a fény erejét (Intensity) és a fénykéve szélességét (Focus)!

Kattints a másik fényforrás középpontjára és itt is állíts hasonló fényerőt és fókuszt. A fényforrás színe most más legyen, például piros.

A fényforrások méretén és helyén nem kell állítanod, de ha mégis szeretnél ne feledd, hogy az alsó felső fogóponttal nyújthatod, a szélsőkkel növelheted vagy csökkentheted, illetve bármelyikkel forgathatod a világítás irányát. A fényforrás helye a középpontra kattintva változtatható meg.

Díszkivilágítás

Az eddig leírtak alapján, most készíts új fényforrásokat a képre! Mi egy újabb szpotlámpát húztunk az izzólámpa ikonról a kép aljára, melyet világoskékre színeztünk és felfelé a fa közepe felé mutat. Ezután apró szpotlámpákat helyeztünk el a csúcsdísznél és a fa több pontján, melyeket különféle színekre állítottunk. Ezeket érdemes kis méretűre venni, hogy apró pontfényekként funkcionáljanak.

Az össze fényforrás képre helyezése és beállítása után térhetünk rá a világítás egészének finomítására, melyre a Properities (Tulajdonságok) mező szolgál, rajta egy újabb színválasztó négyzet és négy csúszka
Az alsó színválasztó négyzeten állítsunk be fekete színt, ez a környezeti színt befolyásolja. Segítségével sötétebb, meghittebb lesz a környezet megvilágítása, pontosabban megvilágítatlansága. A csúszkák funkciói:

Gloss (Fényesség): A megvilágított felület fényessége. Beállítható matt vagy fényes visszaverő felület.
Material (Anyag): A megvilágított felület anyaga. Műanyag és fémes felület között választhatunk fokozatokat. 
Exposure (Expozíció): Az össze fényforrás erejét állíthatjuk vele. Alul és túlexponált értékek között.
Ambience (Környezet): További szórt, környezeti fényt adhatunk a képhez, vagy vehetünk el vele.
Állíts be mindenhol tetszőleges értéket!

Texture Channel részt most nem használjuk. Egyébként egy színcsatornát választhatunk ki vele, melyre a megvilágítás hatással lesz. A Height értéke pedig a csatorna alapján a kép domborúságát állítja, így olyan hatású lesz, mint egy megvilágított dombormű. Példánkban ez nem adna túl szép eredményt, így inkább hagyjuk None állásban!

Kis karácsony…

Íme, ünnepi világítást kapott, unalmas karácsonyfa fotónk. Teljesen megváltozott a kép hangulata a színes megvilágítás hatására.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner