Adobe Lightroom - Élesítés

Adobe Lightroom – Élesítés

A részletek kiemelésének apró rejtelmei, LightRoom módra.

Hol található?

Adobe Lightroom - Élesítés 1.

Ha élesíteni szeretnél egy RAW fotót a LightRoom segítségével, a Develop szekció Detail paneljén találod. Ugyanott, ahol az elmúlt alkalommal bemutatott színhiba eltávolító eszközöket. Itt a kis nézőkép alatti Sharpening részben látható az a négy csúszka, melyek a megfelelő élesség beállításban segíthetnek.

Nézőkép

Adobe Lightroom - Élesítés 2.

Mielőtt azonban nekikezdenél érdemes kinagyítanod a képnézetet 100%-ra (vagy a LightRoom nyelvén 1:1-re), így pontosabban ellenőrizheted az élesítés menetét. Ugyanerre használható a már említett nézőkép is. Ennek jobb felső sarkánál találsz egy ikont, mellyel a kép bármely pontjára kattintva kiválaszthatod és rögzítheted a nézőképen megjelenő területet. Érdemes olyan részt választani, ahol finomabb részletek is találhatók. Például egy sima égbolton, vagy üres házfalon elég nehéz lesz ellenőrizni a korrekt élességet.

A négyek

Adobe Lightroom - Élesítés 3.

Az élesítés négy kezelőszerve a következő:

  • Amount: az élesítés erőssége
  • Radius: a műveletbe bevont él vastagsága
  • Detail: részletkiemelés
  • Masking: bizonyos területek kimaszkolása az élesítésbőlNézzük meg ezek hatását részletesebben!

Amount

Adobe Lightroom - Élesítés 4.

Balra látható a 0-ás értékű Amount beállítás, mely lényegében élesítés nélküli képet jelent. Jobbra az Amount maximum értéke, ennél a képnél elég durva, elnagyolt beállítást ad.

Radius

Adobe Lightroom - Élesítés 5.

A minimumra vett Radius (balra) csak a finomabb élek mentén engedélyezi az élesítést. Hatása így csak a sok részletet tartalmazó képeken (pl. tájképen, távoli városképen) érezhető, de a szemnek kellemes élességet, és sok részletet ad.

Jobbra maximumra állítottuk a Radiust, ami durva éleket adott. Ennek a beállításnak életlen, közel homályos kép kiélesítésénél lehet esélye, bár csodát tenni ezzel sem fogunk.

Detail

Adobe Lightroom - Élesítés 6.

Bal oldalt alacsonyra állítottuk a Detail értékét, így a képen érezhető ugyan az élesítés hatása, de a finom részleteket nem emelte ki a szoftver.

Jobbra maximális Detailt használtunk, amely már több fogódzót ad a szemnek az apró részletek életre hívásában. Problémát jelenthet viszont, hogy az esetleg alig látható, nagyon finom képzajt is kiemeli a fotón.

Masking

Adobe Lightroom - Élesítés 7.

Ha a Masking értéket alacsonyan tartjuk a fenti három beállítás a teljes képre vonatkozik majd. A Masking érték emelésével (jobbra) fokozatosan csökkenthető az élesítés hatása. Mintegy kimaszkoljuk a kép bizonyos területeit. Először a homogén részekről tűnik el a hatás, majd a finomabb élekről, végül csak a vastagabb, erőteljes élek maradnak. Ha az élesítés némi zajt is előhozott a képen, a Masking emelésével eltávolíthatjuk azt a homogén felületekről.

És végül…

Adobe Lightroom - Élesítés

Íme egy lehetséges verzió, a milliónyi beállítás közül. Az élesítés mértékét (Amount) nem akartuk eltúlozni, ezért csak 40-es értéket használtunk. A részletek kiemeléséhez finom éleket (Radius) állítottunk be, 0,5-ös értékkel. Ugyanezt erősíti a magasra húzott Detail, mely további finom részleteket hozott ki a képből. Ez a homogén területeken némi zajosodással járhat, így a Masking enyhe emelésével egy kicsit tompítottunk ezek élesítésén.

Ne feledd, hogy nincs minden képre alkalmazható beállítás. Minden egyes fotó saját értékeket igényel, amit a kép tartalma, illetve eredeti lágysága indokol. Kísérletezz!

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner