GIMP: Világossági (luminancia) zaj eltávolítása

GIMP: Világossági (luminancia) zaj eltávolítása

Mi a baj a zajjal? Semmi. Ezernyi szoftver van, amivel viszonylag könnyen eltávolítható. A baj mindig az eltávolításnál jelentkezik. Ezeknek a szoftvereknek ugyanis meg kell különböztetniük a zajt a kép valós és fontos, apró részleteitől.

Ha ez nem sikerül nekik a zajjal együtt a részletesség is kárát látja. A végeredmény olyan lesz, mintha valaki vízfestékkel készítette volna a képet, nem pedig fényképezőgéppel.

A GIMP nagyszerű Szelektív Gauss-elmosás szűrője eredményes és gyors módszere lehet a zaj hatásos eltávolításának.

Töltsük be a képünket!

Illetve ez alkalommal két képrészlet látható idefent. Mindkettő ugyanabból a fotóból származik és ugye nem kell bizonygatnunk mennyire zajosak? A homogén égen látható szemcsék bizony igen zavaróak tudnak lenni. Tegyünk ellene!

Szelektív (el)mosás

A szelektív mosás a háziasszonyok szótárában valami olyasmi lehet, amikor különválogatják a színes zoknikat a színtelen alsóktól. Vagy nem, és ezt csak kitaláltuk.

Szelektív Gauss-elmosás viszont egész biztosan része egy másik szótárnak, mégpedig a GIMPszótárának. Ráadásul a zajszűrés egyik leghatásosabb eszköze.

És hol máshol találnánk, mint a Szűrők/Elmosás/Szelektív Gauss-elmosásmenüpont alatt?

Beállítások

A megnyíló ablakban két fontos opciót állíthatsz. Az elmosás sugara a szűrés hatókörét érinti, míg a Max. változás az erősségét.

A sugarat nyugodtan állítsd nagyobbra! Még finomabb részletek esetén sem lesz durva az elmosás, ha 9-10 körüli értéket használsz. A Max. változás ezzel szemben legyen 10-15-ös érték környékén.

Ez persze csak abban az esetben igaz, ha a fentihez hasonló mértékű zajjal van dolgod, ha a zaj erősebb, használj nagyobb sugár és Max. változás értéket.

Ha magasabbra állítod, a zajjal együtt sajnos az apróbb részletek is elveszhetnek, de nem olyan mértékben mint egy sima elmosásnál.

Nézzük csak!

És lássunk csodát! A zaj jórészt eltűnt a képek jobboldali, fenti módon zajszűrt változatairól. A képeken még látható töredezettség a JPEG kompresszió eredménye. A zajszűrés szinte tökéletes. Annál is inkább mivel a kényesebb alsó kép finom részletei is többnyire megmaradtak.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner