Adobe Lightroom - Nyomtatás

Adobe Lightroom – Nyomtatás

A Lightroom, mint nyomtatásvezérlő szoftver.

Az Adobe Lightroom nem csak egy képnézegető, rendszerező és RAW konverter, de a fotók nyomtatásának vezérlésében is megannyi lehetőséget nyújt. A nyomat beállításait a bal felső sarok Print gombjával érhetjük el. Egy külön oldalra jutunk, mely sokban hasonlít a szoftver korábban bemutatott szekcióihoz.

Balra itt is egy nézőkép, alatta pedig a gyári sablonok láthatók Template Browser néven. Különféle nyomat elrendezéseket választhatunk a segítségével. Ilyen a 2-Up Greeting Card (2 darab, kétoldalas üdvözlőkártya), az 5×8 Contact Sheet (5×8 db matrica), vagy a Maximize Size (az oldal teljes kitöltése képpel). Ha nem találunk elképzeléseinknek megfelelőt, magunk is készíthetünk egyedi elrendezést, melyet aztán az alul lévő User Templates mappába menthetünk. Az új elrendezési sablon az Add gombbal adható, a mappához, a megunt pedig a Remove-val távolítható el. Saját elrendezéshez azonban először saját beállítások is kellenek. Ezeket a jobb oldalon találjuk, akár csak a Lightroom más szekcióiban.

Beállításaink hatásai a középső nagy nézőképen ellenőrizhetők, mely papírlapunkat és rajta a képe(ke)t szimbolizálja, margókkal, keretekkel és ha akarjuk feliratokkal kiegészítve. A nézőkép keretén alapesetben egy vízszintes és függőleges mérőszalag fut végig, mely a pontosabb nyomtatási méret beállításában segít.

A bal felső sarokban láthatjuk az oldalszámot, a papírméretet és az alapértelmezett nyomtató típusát.

A lent lévő két nyíllal lapozhatunk az oldalak között (ha több oldalas nyomtatást szeretnénk), a jobb alsó sarokban pedig egy Page Setup feliratú gomb segít az oldal alapbeállításaiban. Ez a jól ismert nyomtatási ablakot adja, melyben meghatározható például a lap mérete (pl. A4), vagy fekvése (álló, fekvő). Mellette jobbra egy hasonló gomb látható Print Settings felirattal. Ez is a megszokott Windows (Mac) nyomtatóbeállító ablakot adja, ahol printerünk, valamint lapunk további alaptulajdonságait határozhatjuk meg. Aki egyszer is nyomtatott már az operációs rendszerrel, annak ismerősek lesznek ezek a beállítások.

Ahogy említettem a Lightroom egyedi beállításait a jobb oldalon találjuk, mégpedig négy nagyobb szekcióban: Image Settings, Layout, Overlays és Print Job.

Image Settings

A kép alap tulajdonságai választhatók meg ebben a részben:

Zoom to Fill Frame – a kép oldalarányaitól függetlenül teljesen kitölti a beállított margón belüli részt, vagy az egész lapot. Ha a fotó oldalarányai nem egyeznek meg a lapéval, mindenképpen levág egy darabot a fényképből a szoftver.

Auto-Rotate to Fit – a szoftver automatikusan határozza meg a kép fekvését. Mindig a beállított margónk hosszabb oldalához igazodva. Ha tehát a margónk függőleges oldala a hosszabb (függetlenül attól, hogy a lapunk fekvő) a kép álló fekvésben kerül a papírra.

Repeat One Photo per Page – ha több lapos nyomtatást állítottunk be, az elsőként kiválasztott kép kerül az összes oldalra, így megspóroljuk az időt, hogy minden oldalra külön helyezzük el ugyanazt.

Stroke Border – a fotó(k) szélére egyszínű keretet nyomtathatunk. A jobbra lévő ablakba kattintva választható ki a kívánt szín, a Width csúszkával pedig a keret vastagságát állíthatjuk, 1-20 pont között.

Layout

A kép(ek) elrendezése a lapon:

Ruler Units – a használt mértékegység, amely lehet hüvelyk, cm, mm, pont, vagy pika.

Margins – a margók, vagyis a határvonalak helyzete a lapon

Left, Right, Top, Bottom – külön állítható a bal, jobb, felső és alsó margó helyzete a csúszkák eltolásával. A margókat „kézzel” is állíthatjuk, ha az egérmutatót bármelyikük fölé visszük a nagy nézőképen. Ekkor egy kétirányú nyíl ikon lesz látható és a margó a nyilakkal jelzet irányokba húzható. A margók helyzete a lapra nyomtatott kép méretét és helyzetét befolyásolja. 

Page Grid – a lap felosztása több részre (cellára), több kisebb fotó számára.

Rows – beállíthatjuk hány képsort szeretnénk

Columns – a képoszlopok száma állítható be. 

Ha a Rows és a Columns 1-1, a lapon egyetlen kép lesz látható, ha például 3-4, akkor 3 sorban és 4 oszlopban 12 db fotópéldányt (és cellát) kapunk egy oldalon.

Cell Spacing – csak akkor aktív, ha 1-1-nél több Rows és Columns értéket állítottunk. A sorok és oszlopok (cellák) közötti távolságot állítja függőlegesen (Vertical) és vízszintesen (Horizontal).

Cell Size – az alatta lévő két csúszkával állítható a cellaméret magassága (Height) és szélessége (Width). Változtatásával levág a fotó(k) széleiből a program. 

Keep Square – négyszög alakú cellákat készít, mindig az előző két csúszka kisebb értékét véve alapul.

Show Guides – a különféle méret és határjelölők láthatóságának ki-, és bekapcsolása. Rulers (mérőszalagok), Page Bleed (lapszél keret), Margins and Gutters (margók), Image Cells (cella jelölők), Image Print Sizes (nyomtatási méret jelölések).

Overlays

A lapra, vagy képre nyomtatott feliratok, információk ki és bekapcsolása, valamint beállításai.

Identity Plate – egyedi szöveg felvitele a nyomatra, melynek fekvését a jobb felső sarokban állíthatjuk (alapból -90 fok). A szöveg a lentebb lévő nagy ablakban írható be (ahol a Lightroom felirat szerepel) ha rákattintva az Edit menüpontot választjuk. Itt határozható meg a betűtípus és a méret is. A szöveg mérete és helyzete úgy is beállítható, ha a nagy nézőablakban rákattintunk. Ekkor egy keret lesz látható körülötte, melynek sarokpontjait húzva átméretezhető a felirat. Ha a feliratra kattintunk és odébb húzzuk, áthelyezhetjük a lap bármely pontjára.

Override Color – a beírt felirat színe változtatható a jobbra lévő kis színablakra kattintva. 
Opacity – a felirat átlátszósága.
Scale – A felirat mérete, százalékban a margótávolsághoz igazítva.
Render behind image – a felirat a kép(ek) alá kerül.
Render on every image – a felirat minden egyes képpéldányra rákerül.

Page Numbers – oldalszám megjelenítése az alsó sarokban.
Page Info – a nyomtatás alaptulajdonságainak (élesítés, színprofil, nyomtató fajtája) megjelenítése a lap alján.
Crop Marks – vágójelek megjelenítése az utólagos daraboláshoz.

Photo Info – a fotóval kapcsolatos egyéb információk is megjeleníthetők ezzel az opcióval. Ez lehet egyedi felirat (Custom Text), a készítés dátuma (Date), a fotófelszerelés adatai (Equipment), az expozíciós adatok (Exposure), a fájlnév (Filename), vagy a fájl sorszáma (Sequence).
Font Size – a kiegészítő feliratok betűmérete.

Print Job

A nyomtatással kapcsolatos fontosabb beállítások kerültek ide:
Draft Mode Printing – gyorsabb, de gyengébb minőségű (vázlat) nyomtatás.
Print Resolution – nyomtatási felbontás (ppi – pont per hüvelyk). Minél nagyobb értéket adunk meg, annál részletesebb lesz a felbontás, de egyben kisebb a nyomtatási méret. Általában egy fotóhoz 240-300 ppi tökéletes lehet.
Print Sharpening – nyomtatási kép élesítése három fokozatban.

Color Management részben nyomtatási színprofilt rendelhetünk printerünkhöz (Profile), de bízhatjuk rá is a dolgot, ha a Managed by Printer pontot választjuk.
Rendering Intent – a nyomtató színtere általában kisebb, mint egy fényképé. Ezzel a ponttal határozható meg, hogy miként emelje át a szoftver a színeket a nyomtatáshoz. Ha fotónk színtere nagyban eltér a nyomtatónkétól érdemes a Perceptual opciót választani, ha csak kisebb mértékben, a Relative adhat jó beállítást.

A nyomtatás beállításaival végeztünk is. Amennyiben meg szeretnénk őket tartani a cikk elején említett, bal oldali Add gombbal menthetjük saját sablonunkat. A nyomtatás a jobb alsó Print gombbal indítható.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner