Arcbőr simítása II. Photoshopban 5.

Arcbőr simítása II. Photoshopban

Tudtad, hogy a szeplők legnagyobb ellensége nem az alapozókrém, hanem a piros színcsatorna? Ha ezt a kozmetikai cégek tudnák, bizonyára nem kencékbe, hanem képszerkesztő programokba fektetnének! Teljesen komolyra fordítva a szót, anélkül tüntethetjük el egy arcról a szeplőket Photoshopban, hogy a képen különösebb roncsoló eljárást kéne eszközölnünk. Egyszerűen színcsatornákat használunk.

Nyisd meg a fotót kedvenc képszerkesztőnkben!

Arcbőr simítása II. Photoshopban 1.

Van amikor jól mutat, van amikor nem a szeplős arcbőr. Egy reklám/glamour fotónál nem igazán. A legnagyobb dilemma, hogy milyen módot válasszunk az eltüntetésükre. Korábbi arcbőr simítási példánkban az elmosást választottuk. Ez nagyon hatásos a bőr mindenfajta hibáival szemben, de erősen alkalmazva porcelánbaba kinézetet ad a modellnek, ami nem minden esetben szép. Most szeretnénk megőrizni a bőr természetes jegyei és struktúráját, de szeplők, pigmentfoltok nélkül.

Dupla réteg

Arcbőr simítása II. Photoshopban 2.

A régi nóta. Duplázd meg a kiindulási réteget a Layer/Duplicate Layer paranccsal. Főbb módosításainkat a felső rétegen hajtjuk majd végre, így az eredeti kép bizonyos tulajdonságai az érintetlen alsó rétegről visszaállíthatók lesznek.

Kivonjuk a szeplőket…

Arcbőr simítása II. Photoshopban 3.

…mint a megszálló hadsereget. Na, azért mégsem pont ugyanúgy, ehhez egyszerűbb az Image/Apply Image parancs használata, mint egy katonai szállítójármű. A Channel ablakban válaszd a Red (piros) színcsatornát, a Blending (összhatás) pedig Lighten (világosítás) legyen! Minden más ablakot hagyj érintetlenül!

Újabb összhatásmód

Arcbőr simítása II. Photoshopban 4.

Új rétegünk tiszta, szeplőtelen bőrrel ajándékozta meg a modellt, de hová lettek a színek? A két réteg összhatásmódjaként válaszd a Luminosity-t (fényerő). Ennek hatására az alsó réteg színei megjelennek, viszont a felső réteg világosság (fényerő) értékei is megmaradnak. Ha vissza akarsz hozni valamit az alsó rétegből és szeplőkből, az Opacity csúszka állítása jelenthet megoldást. Ha az arc túlságosan sápadt lett, az Image/Adjustments/Levels, vagy Curves paranccsal állíthatod vissza az eredetihez közeli fényviszonyait.

Szeplőtelen

Arcbőr simítása II. Photoshopban 5.

Búcsút inthetünk a szeplőknek, viszont az arcbőr eredeti struktúrája és természetessége nagyrészt megmaradt. Ha kozmetikai reklám-szerű végeredményt szeretnénk, használjuk a fent említett, korábban közölt lépéssort. Nemsokára arról is szót ejtünk, hogyan tehetjük hangsúlyosabbá a modell tekintetét.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner