Kerek kép Photoshopban

Kerek kép Photoshopban

Kerek kép?! Ez az elgondolás hasonlít kicsit a kör négyszögesítéséhez (de inkább a négyszög körösítéséhez), vagyis szinte lehetetlen. A fotókat megjelenítő szoftverek minden esetben négyzetes alakot tudnak értelmezni, de azért azért némi trükközéssel elérhetjük, hogy ha a szoftvert nem is, de a szemlélőt becsaphassuk, egy kerek fotóval, például az átlátszó háttér alkalmazásával, ami weblapokon akár még jól is mutathat.

Tölts be egy fotót Photoshopba!

Kerek kép Photoshopban 1.

Bármely képből készíthetsz kör alakút, melynél úgy érzed, hogy ezt az alakot kívánja meg. Példánkban a középső főtémát szeretnénk kivágni ellipszis alakúra, majd egy weblaphoz felhasználni.

Módosítható réteg

Kerek kép Photoshopban 2.

Mielőtt a kijelöléshez kezdenél át kell alakítani a meglévő Background (Háttér) képréteget módosíthatóra. Ehhez csak kattints duplán rá a Layers (Rétegek) palettán, a megjelenő ablakban pedig nyomj OK-t. Nem történt semmi, csupán a Background réteg változott Layer 0 nevűre, ami ezentúl módosítható.

Képhatárok

Kerek kép Photoshopban 3.

A kerek terület kijelöléséhez válaszd az Elliptical Marque eszközt (M billentyű). Ha éppen nem az aktív, tartsd nyomva az eszközpaletta második ikonján az egér bal gombját és a megjelenő menüből (második ikon) válaszd ki az ellipszis kijelölőt.

A kijelöléshez határozd meg az egyik sarokpontot, majd a bal egérgombot folyamatosan nyomva jelöld ki a megfelelő területet. Ha szabályos kör alakú kijelölést szeretnél, a húzás alatt tartsd nyomva a Shift billentyűt. A körvonal ezután a nyíl gombokkal odébb tolható.

A szélekre nincs szükség

Kerek kép Photoshopban 4.

Amennyiben nem éles széleket, hanem enyhébb, vagy erősebb átmenetes, lágy keretet szeretnél, kattints a kijelölési körvonalon belül a jobb egérgombbal majd a menüből válaszd ki a Feather lehetőséget. Radius értéknek bármennyit beírhatsz, attól függően hány pixel szélesen szeretnéd elmosni a széleket. Az elmosás természetesen nem kötelező. Hagyhatsz kemény képszéleket is. Ebben az esetben ezt a bekezdést hagyd ki!

Ha ezzel elkészültél, vagy kemény széleket szeretnél, ugyanúgy nyomj jobb egérgombot a kijelölésen belül és válaszd ki a Select Inverse pontot. Ugyebár azt a képrészt jelöltük ki, amelyet meg szeretnénk tartani, most pedig ennek ellentettjére változtatjuk a kijelölést, hogy a szükségtelen területeken törölhessük.

A képszélek kijelölése után csak a Delete gombot kell megtalálnod billentyűzeteden és a képszélek máris törlődnek.

Szűkre vágva

Kerek kép Photoshopban 5.

A kerek terület körül maradhatnak szükségtelen, üres részek, melyek könnyedén eltüntethetők egy kis gyorsvágással. Válaszd ki az Image/Trim opciót és a fent látható beállításokat, majd nyomj OK gombot. A szükségtelen részek eltűnnek a képről.

Mentés

Kerek kép Photoshopban 6.

A fotó mentéséhez használd a File/Save For Web & Devices menüpontot.

Az átlátszóságot kétféle képformátum képes kezelni – melyek később netes felhasználásra is alkalmasak lesznek. Az egyik a GIF, a másik a PNG. Az előbbi, bár kisebb méret, de maximum csak 8 bites, tehát elég gyenge minőségű. Ha szeretnéd megőrizni a kerek kép eredeti színeit és össze jellegzetességét, a 24 bites PNG-t kell választanod. Ez azonban nagy fájlméretet jelent, ami nem a legideálisabb a webre, ezért lehetőleg csak kisebb képekhez használd ezt a módszert!

Szóval a mentési ablak tetején válaszd ki a PNG24 lehetőséget, majd győződj meg róla, hogy ki van-e jelölve alatta a Transparency (átlátszóság) pont. Ezután nincs más dolgod, mint a Save gombbal menteni a képet.

Web-kompatibilis

Kerek kép Photoshopban

Az elmentett „kerek” képet ezután bátran felhasználhatod weboldalakhoz, ahol eredeti alakjában, a lágy átmenetet is megőrizve lesz majd látható.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner