Árnyékok csökkentése Photoshopban

A túl erős árnyékok gyakran felborítják a fotó egyensúlyát, rosszabb esetben pedig eltűnnek a részletek az árnyék „féltő” ölelésében. A fotó egyensúlyba hozására számos módszer vagy menüparancs áll rendelkezésünkre, például a Photoshop CS verzióban megjelent Shadows/Highlights, de a legcélszerűbb módszer mindig a saját kezünkbe venni a gyeplőt.

Nyissuk meg a fényképet Photoshopban:

Árnyékok csökkentése Photoshopban 1.

Ezen a képen szeretnénk csökkenteni a déli erős napsütés okozta erős árnyékokat. Nincs szükségünk arra, hogy a teljes kép minden árnyékát kezelésbe vegyük, csupán a főtémára koncentrálunk.

Képünk kissé sárgás-zöldes árnyalatokba hajlik, valamint cseppnyi kontraszt emelés sem árthat meg neki.

Árnyékok csökkentése Photoshopban 2.

Layers (Rétegek) palettán válaszd a Levels (Szintek) rétegmaszkot, majd a megjelenő ablakban a középtónusokat világosítsd. A világosítás közben csak a főtéma árnyékos területeire koncentrálj. Ezek a területek legyenek megfelelően világosak, a többi terület akár ki is éghet. Példánkban a középtónusok világossági értékét 154-re állítottuk. Ha ez kész, az összhatásmódot állítsd Normalról Luminosity-re, majd egyesítsd a rétegeket a Layer/Flatten Image paranccsal ! Most van egy túlvilágosított képed, de nekünk ebből csak az árnyékos részek lesznek fontosak.

Árnyékok csökkentése Photoshopban 3.

Most a History paletta alsó ikonsorán kattints a fényképezőgép ikonra!

Árnyékok csökkentése Photoshopban 4.

Ezzel a fotó aktuális állásáról egy „pillanatképet” mentesz. Ezt a képet valószínűleg Snapshot 1 néven látod majd a History paletta tetején. Kattints a bal oldala melletti üres ikonhelyre és a képen látható ikon jelenik meg az üreg helyen ! Ezzel azt jelölted ki, hogy a History Brushnak ez legyen a referenciaképe. Alapesetben ez a fölötte lévő, azaz a kiinduló kép. Végezetül kattints a fölötte lévő képre és minden a kiindulási helyzetbe áll vissza, abba az állapotba mielőtt elkezdtük a módosítást.

Most az eszközpalettán kattints a History Brushra (Y gomb). Ennek az ecsetnek a feladata, hogy a kijelölt referenciakép állapotába állítja vissza az ecsettel megfestett területeket. Az opcióknál válassz egy lágy szélű, közepesen nagy ecsetet, amely nem túl nagy a főtéma részleteinek átfestéséhez. Finomabb munkához 10-25 pixel közötti ecset a megfelelő.

Most a választott ecsettel kezd el festegetni a világosítani akart árnyékos területeket a főtémán és azok kivilágosodnak!

Árnyékok csökkentése Photoshopban 1.

Jól látszik a különbség a kutya jobb oldali „árnyékos” részein.

Vigyázzunk a fenti művelettel, mivel túlzott alkalmazása nem valós látványt kölcsönöz a fotónak ! Maradjon a tárgyaknak árnyékos területe, hiszen ez kölcsönzi térbeliségüket.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner