Színösszhatás Photoshopban 3

Színösszhatás Photoshopban

Fotónk színei kis mértékben eltérnek a valóságostól. Zavaró, enyhe színfátylat látunk a képen, amelynek csak egy kis módosításra lenne szüksége és a kép máris élettelibb, reálisabb lehetne. Számtalan egyszerű módszer áll rendelkezésünkre a Photoshopban, hogy orvosoljuk ezt a hibát és nem kell hozzá nagy tudomány, csupán szépérzék.

Nyisd meg a fotót Photoshopban:

Színösszhatás Photoshopban 1

Képünk kissé sárgás-zöldes árnyalatokba hajlik, valamint cseppnyi kontraszt emelés sem árthat meg neki.

A színek módosításának egyik legegyszerűbb eszköze az Image/Adjustments/Variations (Variációk), parancs. Megnyitva egy igen terjedelmes ablakot kapunk, amelyben az alapvető szín és világossági beállítások példaképek segítségével végezhetők el. Menjünk végig a Variations ablak részein:

Színösszhatás Photoshopban 2

A bal fölső sarokban lévő két példaképen látjuk a kiindulási fotónkat (Original), valamint az esetleges változtatásaink aktuális eredményét (Current Pick). Mellette jelölőket találunk, ahol meghatározhatjuk, hogy módosításaink mely szín, vagy világossági területekre legyenek hatással. A Shadows (Árnyékok) jelölő használatakor a színmódosítások a sötétebb képrészeken hajtódnak végre, a Midtones jelölő esetén a középtónusokon, míg a Highlights (Csúcsfények) esetén a világos részeken. Általános színmódosításra érdemes a Midtones, azaz középtónusok jelölőt használni. A Saturation alkalmazásakor a képet színtelítettebbé vagy fakóbbá tehetjük. A jelölők alatt egy csúszkát találunk, amelyet Fine (Finom) irányba húzva apróbb, míg Coarse (Durva) irányban durvább lépésekben módosíthatunk. Érdemesebb inkább a Fine lépéstávot erőltetni, hisz így pontosabban dolgozhatunk. Ha a Show Clipping négyzetet bejelöljük láthatjuk ha esetleg túlvilágosítunk valamit a képen és emiatt „kiég”. Érdemes használni.

A baloldali alsó nagy ablakrészben 7 példaképet láthatunk. A középső az éppen aktuális képállapotunkat mutatja, míg körülötte a különböző színmódosításokat látjuk. Állítsuk a fenti csúszkát Coarse (Durva) állásba egy pillanatra és az egyes módosulások még szembeötlőbbek lesznek. (Ne felejtsd el visszahúzni a csúszkát Fine állásba !). Ha a Saturation jelölőt választjuk fent, akkor csak 3 képet kapunk. Középen az aktuális képünket, balra némileg fakóbb, jobbra színtelítettebb képet. A színmódosítás egyszerű. Kattints arra a színváltozatra amilyen irányban módosítani akarod a képet. Ha például kékes a kép és inkább melegíteni akarod a színeket, válaszd a More Red, azaz „több piros” módosítást. Ilyenkor az a színmódosulás ugrik középre, amit választottál – ez lesz az aktuális képed – és folytathatod, ha még szükségét érzed a módosításnak.

A jobb alsó ablakrészben 3 képet látsz függőlegesen elrendezve. Középen az aktuális képed, fölötte egy lépéssel világosabb, alatta pedig a sötétebb verziója. Ebben a részben hasonló módon állíthatod a kép világosságát.

Példánk esetén a Midtones jelölőt használtam, azaz a középtónusokat módosítottam, a lépés-csúszka pedig egy fokozattal a Fine után volt, tehát kis lépésekben kívántam módosítani. A jobb alsó ablakrészben egyszer kattintottam a sötétebb (Darker) képváltozatra, így a fotó kicsit kontrasztosabb hatást kelt. Ezután a bal ablakrészben a More Blue képváltozatra kattintottam háromszor. Minden kattintással kissé kékebb színeket kaptam az előző zöldes árnyalat helyett. Természetesen saját képed esetén egyedi módosításokat használj, ahogy jónak érzed a színeket ! Az OK gomb megnyomásával befejeződött a színmódosítás, az alábbi eredménnyel:

Színösszhatás Photoshopban 3

A kép markánsabb kontrasztosabb lett, a zöld fátyol pedig eltűnt róla.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner