Árnyékok és csúcsfények Photoshopban 5

Árnyékok és csúcsfények Photoshopban

Korábban közöltünk már egy leírást „Árnyékok világosítása Photoshopban” címen. A probléma ugyanaz: látszólag nagyobb dinamikaátfogás megjelenítése a fotón. Több esetben előfordul, hogy képünkön a túl sötét és a túl világos részek dominálnak, a fotónak jól esne, ha több részletet látnánk az árnyékok „alatt”, vagy visszahozhatnánk valamit a beégett világosságból.

Erre teszünk most is egy kísérletet Photoshopban a „titokzatos” Apply Image parancs közreműködésével. Kevés szó esik erről a lehetőségről, pedig többféle szerkesztési metódusnál is hasznos lehet és így többféle feladat is végrehajtható vele. Például ilyesmi is…

Nyisd meg a fotót Photoshopban!

Árnyékok és csúcsfények Photoshopban 1

Fotónkon az árnyas területeket szeretnénk úgy világosítani, hogy a csúcsfények (legvilágosabb részek) aránya ne növekedjen a világosítás miatt. Sőt, megpróbáljuk őket kissé visszafogni.

Dupla réteg

Árnyékok és csúcsfények Photoshopban 2

Duplázd meg a réteget úgy, hogy a Background elnevezésű eredeti réteget a jelölt ikonra húzod, vagy a Layer/Duplicate Layer parancsot alkalmazod!

A létrejött Background copy réteg maradjon kijelölve, miközben az összhatásmódot állítsd Normalról Luminosityre, így a két réteg között a színek összhatásában nem lesz változás, csak a világosság tekintetében.

Egy titokzatos Photoshop parancs

Árnyékok és csúcsfények Photoshopban 3

Válaszd az Image/Apply Image parancsot, melynél a fent látható értékeket állítsd be! Ügyelj arra, hogy mind a forrás (Source), mint a végső (Target) képállapot csatornabeállítása Green legyen, valamint a Source állapotnál engedélyezd az Invert lehetőséget. A két állapot összhatásmódja (Blending) Exclusion legyen.

Az Apply Image parancs a második rétegünkre lesz csak hatással. A réteg zöld csatornájának inverzéből kivonja önmagát, ezáltal a sötét területek világosodnak a túlzottan világosak pedig kissé „szürkülnek”.

Átlátszóság

Árnyékok és csúcsfények Photoshopban 4

Visszatérve a két rétegünkhöz, az Opacity (Átlátszóság) csúszka szabályozásával befolyásolhatod a két réteg egymás viszonyított arányát. Az százalékos érték csökkentésével, csökken a felső rétegen végrehajtott módosítás hatása. Mi 80%-ra csökkentettük az összhatást, de nem biztos, hogy erre szükség lesz minden esetben.

Íme a végeredmény!

Árnyékok és csúcsfények Photoshopban 5

A kép bal fölső részén látható az eredeti állapot, jobb alsó szegmensében pedig a módosított. Az árnyékos területeken több részlet látszik, mint korábban, a világos részek ereje pedig csökkent. Ha még drasztikusabb eredményt szeretnél, duplázd meg a felső réteget újból és az új réteg összhatásmódját állítsd Screen-re, majd az Opacity értékével állítsd be a kívánt végeredményt, ahogy az előző pontban is.

Végül a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítsd a rétegeket és mentsd a képet!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner