Élek lágyítása Photoshopban 6

Élek lágyítása Photoshopban

Korábbi Photoshop leírásainkban többször kitértünk már az túlélesítés problematikájára, a halo-jelenségre. Mi a teendőnk abban az esetben, ha a kezünkbe került fotón zavaróan kontrasztos, rikító élszegélyeket látunk, mely egy túlbuzgó képszerkesztő, vagy fényképezőgépen belüli élesítési algoritmus eredménye.

Legnyilvánvalóbb mozzanata a lágyításnak talán valamilyen Blur (Elmosás) effekt használata lenne, de ez az élek mellett a kép apró részleteit is tönkreteszi. A megoldást az élesítésnél már egy alkalommal tárgyalt High Pass effekt jelentheti melyet ezúttal éppen fordított céllal, az élek lágyítására veszünk elő és nyerő kártyalapjainkat kicsit megkeverjük a pakliban.

Íme egy fotórészlet, ahol jól látszik a túlélesítés eredménye. Főként a virágszirmok szélein figyelhető meg túlzott világos csík.

Élek lágyítása Photoshopban 1

Mint tippjeink jó részét, ezt is úgy kezdjük: „Duplázd meg a kiindulási réteget!” Ehhez a Layer/Duplicate Layer parancsot használhatod, vagy a Layers palettán egyszerűen ráhúzod a meglévő réteget a Create New Layer nevű ikonra. Ezután elővesszük a élesítésre jól bevált Filter/Other/High Pass effektet és a felbukkanó ablakban állíts be egy visszafogott értéket, mondjuk 1 és 2 környékén. Nem érdemes túlzottan nagy értéket választani, csak nagyjából a kontrasztos élek vastagságának megfelelőt. Ha túlzott a High Pass mértéke, akkor a lágyítás nagyon erős lesz, ha csekély, úgy nem tapasztalunk számottevő változást. 1-2 körüli érték többnyire megfelelő lehet, Esetünkben 1,0 értéket választottunk.

Élek lágyítása Photoshopban 2

Nincs szükségünk a megváltoztatott réteg színeire, csak a fekete-fehér maszkra, amit kaptunk, tehát menj az Image/Adjustments/Desaturate (Shift+Ctrl+U) parancshoz és tedd a réteget fekete-fehérré!

A kapott színtelen maszk inverzére lesz szükségünk az élek lágyításához így ugyanott válaszd ki második lépésként az Image/Adjustments/Invert (Ctrl+I) parancsot.

Élek lágyítása Photoshopban 3

Most a két réteg összhatásmódjainál (a Layers palettán) válaszd ki a Normal helyett a Hard Light összhatásmódot. Ha kevésbé drasztikus végeredményt akarsz választhatod az Overlay, vagy még lágyabb elmosáshoz a Soft Light értéket is. Nem baj ha a Hard Light kiválasztásakor kissé erősnek találod a változást, hiszen az Opacity értékén még finomíthatunk később, így nem lesz ennyire erőteljes a hatás.

Élek lágyítása Photoshopban 4

Az Opacity, azaz Átlátszóság értékét állítsd kisebbre, ezzel finomítva a végeredményt! Esetünkben a 35% körüli érték látszott célravezetőnek. Végül a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítheted a rétegeket.

Élek lágyítása Photoshopban 50

A végső képet és az eredeti fotót összehasonlítva talán szembeötlő az éles különbsége. A képet kinagyítva azt is megfigyelhetjük, hogy az apró részletek nem tűntek el a lágyítást követően a fotóról, csak a részletek élkontrasztja csökkent.

Élek lágyítása Photoshopban 6

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner