Árnyékok világosítása III. Photoshopban

Árnyékok világosítása III. Photoshopban

Az előző részben a Shadow/Highlight parancs egyszerű kezelőszerveivel foglalkoztunk. Most a haladó beállítások közül szemezgetünk, némi példával illusztrálva őket.

Töltsd be a fotót Photoshopba!

Árnyékok világosítása III. Photoshopban 1.

Az Image/Adjustments/Shadow/Highlight paranccsal kiegyenlítheted egy kép különböző területeinek világosságát. Mindezt úgy, hogy csak bizonyos részeket, például az árnyékokat világosítod, míg a többi terület közel érintetlen marad. Ez volt előző példánk kiindulási képe, de most még jobban sötétítettünk rajta. Az árnyékos területekből szeretnénk kihozni a részleteket. A Shadows/Highlight parancsablak alján lévő Show More Options jelölőt használva a korábbinál több kezelőszervet használhatunk, így a beállítás is pontosabb lehet.

Haladó mód

Árnyékok világosítása III. Photoshopban 2.

Ez esetben háron különálló részre tagozódik az ablak: ShadowsHighlights és Adjustments. Az első kettőről nagy vonalakban már volt szó – az árnyékok világosítására (Shadows) és a fényes területek sötétítésére szolgálnak (Highlight), bár alap módban csak egy-egy csúszkával állíthatunk. Az Adjustmentsel a kép végső megjelenése finomítható.

Shadows részben a már említett Amount felel a világosítás erősségéért. A Tonal Width segítségével egyre több tónusterületet vonhatsz be a világosításba. Alacsony értéken tartva csak a legsötétebb, feketéhez közeli részeken érvényesül majd a világosítás, magasabb értéken viszont a középtónusok, sőt a világosabb területek fényessége is növelhető.

Az alábbi kép bal oldalán az alacsony érték hatása látható, jobb oldalán pedig a magasé:

Árnyékok világosítása III. Photoshopban 3.

Radius a bevont területek méretét és határait befolyásolja. Alacsony értéken csak a sötét területek határáig tart a világosítás, magasabbra állítva viszont a határuktól kifelé nagyobb területen is érvényesül a hatás.

Nagy területek (foltok) világosításánál érdemes nagyobb értékeket használni, apró részleteknél viszont alacsonyabb érték lehet a nyerő. Túl alacsonyra állítva viszont a kép könnyen „lapossá”, kétdimenzióssá válhat.

A következő példa bal oldalán az alacsony Radius hatását láthatod. Jobb oldalon a magas érték végeredménye:

Árnyékok világosítása III. Photoshopban 4.

Highlights szekciónál ugyanilyen feliratú csúszkákat találsz, hatásuk ugyanaz, fordított előjellel. A világos területeket sötétítik.

Bal oldalon az alacsony, jobb oldalon a magas Tonal Width hatás:

Árnyékok világosítása III. Photoshopban 5.

Jobb oldalon az alacsony, bal oldalon a magas Radius hatás:

Árnyékok világosítása III. Photoshopban 6.

Az Adjustments részben a világosított, vagy sötétített kép finomhangolását végezheted. Előfordul, hogy a világosított területeken előbukkanó részletek színtelenek. A Color Correctionnel a színek telítettsége növelhető.

Lejjebb az alacsony (bal) és magas érték hatása (jobb):

Árnyékok világosítása III. Photoshopban 7.

Midtone Contrast a középvilágos részek kontrasztját szabályozza. Bal oldalon az alacsony, jobb oldalt a magas érték:

Árnyékok világosítása III. Photoshopban 8.

Árnyak nélkül

Árnyékok világosítása III. Photoshopban

Ez pedig az általunk beállított végeredmény.

Budai Petur

 

 

Portréfotózás alapjai banner