Árnyékok világosítása Photoshopban 4.

Árnyékok világosítása Photoshopban

Ki ne szembesült volna már azzal a problémával, hogy gépének kontrasztátfogása meglehetősen behatárolt. Magyarán, az elkészült képen lévő árnyékos területek túlzottan feketék, a világosabb részek pedig túl fényesek. Hatványozottan jelentkezik ez a probléma a verőfényes időben készült képeknél, és a kompakt fényképezőgépekkel készült fotóknál. Nézzük, akkor hogy világosítsuk az árnyékokat Photoshopban.

A Photoshop CS verziója már tartalmazta a Shadows/Highlights parancsot, amely orvosolhatja a problémát, de természetesen a korábbi verziókban sem volt ez lehetetlen, sőt számtalan út kínálkozik erre.

Következő Photoshop példánkban egy viszonylag egyszerű lépéssorral próbáljuk meg világosabbá és részlettelibbé tenni a sötét árnyékos területeket egy képen. Legalábbis a láthatóságuk szintjén. Egész nyugodtan végigpróbálhatják a CS verziókat használók is, hiszen így egy új, alternatív lehetőséget ismernek meg a meglévő mellett.

Válaszd ki a módosítani kívánt képet! Jó alany lehet például egy erősebb fényben készült tájkép, ahol az egyes tájelemek sötét árnyékban vannak. Példaképünk is ilyen. Célunk, hogy a sötétebb területeken is megpróbáljunk visszahozni némi részletet.

Árnyékok világosítása Photoshopban 1.

Layers palettán készíts másolatot a meglévő rétegedről. Kattints jobb egérgombbal a Background rétegen és válaszd a Duplicate Layer parancsot ! Az új réteget kijelölve Normal összhatásmódról válts Luminosity módra a Layers palettán. Ezzel csak a két réteg fényviszonyait érinti majd a változás, a színeket nem.

Árnyékok világosítása Photoshopban 2.

Válaszd ki a főmenüsorból az Image/Apply Image parancsot, majd a megjelenő ablakban állítsd be a képen látható opciókat:

(Természetesen a Source és a Mask sorokban lévő P1010148.JPG felirat a példaképünk fájlneve, itt a te képed neve látszik majd. Ezt nem kell megváltoztatnod. Ügyelj arra is, hogy a megfelelő jelölőnégyzetekben lévő ‘pipák’ is aktívak legyenek!)

Árnyékok világosítása Photoshopban 3.

Kísérletezhetsz azzal, hogy nem választod a Mask jelölőnégyzetet. Így a kép csúcsfényeit is érinti a korrekció, nem csak az árnyékos részeket. Ebben az esetben a képdinamika nagyobb, de bizonyos fotóknál a kontrasztot rendkívül negatívan befolyásolhatja és túlságosan ellaposodik tőle a kép.

Végül nyomj OK gombot ! Ezután visszatérhetsz a Layers palettása, ahol az eredeti háttérréteg és az új, módosított réteg arányát az Opacityvel módosíthatod. Ha csökkented az Opacity értékét, az árnyékok világosításának hatása enyhébb lesz.

Ha elkészültél a Layer/Flatten Image menüparanccsal egyesítheted a rétegeket. Célszerű ezek után a kép kontrasztjának kisebb mértékű emelése is.

Ez pedig a végeredmény. A második képen jól láthatóvá váltak a távoli erdő fáinak eddig árnyékban lévő részletei is, anélkül, hogy a világosabb területeken drasztikus fényesség változást tapasztalnánk.

Ha az árnyékos részek túlságosan sötétek és nem tapasztalsz kellő mértékű változást, a fenti műveletsor többször is megismételhető, bár a túlságosan ‘bebukott’ árnyékok világosítása nem minden esetben hoz elő megfelelő részleteket, sokkal inkább a zajt növeli.

Árnyékok világosítása Photoshopban 4.

Budai Petur

 

 

Portréfotózás alapjai banner