Átütés Photoshopban

Átütés Photoshopban

Bármely régebbi Photoshop verzióval is használhatod ezt a tippet, egy téma hátterének kicserélésére. Lényegében nem teszünk mást, mint kihasználjuk a két kép közötti világosság különbséget, így ami sötétebb, könnyen átsejlik.

Tölts be egy fotót Photoshopba!

Átütés Photoshopban 1.

Illetve ebben a példában inkább két fotót! Adott a fenti galambos képünk, melynek az unalmas, szürke hátterét szeretnénk lecserélni egy szebbre. Már ki is választottuk a megfelelőt. Egy felhős kék égrészletet.

Körbe is vághatnánk a galambot, de ez eltarthat egy darabig. Jó ötlet lehet a Magic Wand (Varázspálca) eszköz, de akad itt még lehetőség. Mivel a galamb sziluettje sötétebb, mint a kék égfotó, megpróbálkozhatunk a rétegek átütésével is.

Megint a rétegek

Átütés Photoshopban 2.

Jelöld ki a galamb fotót a Ctrl+A gombokkal, majd másold vágólapra a Ctrl+C-vel! Ezután kattints a háttér fotóra és nyomj Ctrl+V-t. Ha jól dolgoztál, a galamb kép egy külön rétegre kerül a kék ég háttér fölé. A neve automatikusan Layer 2 lesz. A réteg palettán így fog kinézni, ahogy fent látod.

Maradj ezen a rétegen és kattints duplán a neve melletti sávra, vagy használd a Layer/Layer Style/Blending Options menüpontot!

Átütjük

Átütés Photoshopban 3.

Az itt látható ablakot kapod, melynek alsó részén állíthatod be az átütést, vagyis azt, hogy csak az alsó réteg képpontjainál sötétebb területek maradjanak meg (üssenek át) a felső rétegen. Ehhez a felsőn kell módosítanod, melyet a This Layer csúszkával tehetsz meg.

Azt szeretnénk, hogy a felső réteg világosabb képpontjai eltűnjenek, így a csúszka jobb oldali, világos nyilát told balra, egészen addig, amíg a galamb és a drót körül el nem tűnik a szürke háttér és átsejlik az alatta lévő réteg. Nálunk a 212-es érték vált be. Ha tovább tolod a csúszkát félő, hogy a galamb világosabb képpontjai is eltünedeznek.

Érdes szegély

Átütés Photoshopban 4.

Nagyjából ez most a képállapotunk. Közelebbről megnézve az átütött terület körül még maradtak zavaró, világos pixelek. Ezek egy kicsit hiteltelenné tehetik a képet. A szemlélő azonnal észreveszi, hogy odamontíroztuk a főtémát a háttérre.

Felpuhítás

Átütés Photoshopban 5.

Hogy ezt elkerüljük, el kell tüntetnünk a világos szegélyt a téma körül, a szélek lágyabb átütésével.

Térj vissza a Layer Style ablakba, majd az ALT billentyűt nyomva tartva told tovább a világos nyíl bal oldalát.

Az összes csúszka két félből áll, mindkettőt elmozdítva kemény, csak az egyik felét tolva viszont lágyabb átütést kapunk. Példánkban a nyíl bal oldalát 130-ig toltuk, így a főtéma körüli világos szegély szép fokozatosan kezdett elpuhulni, láthatatlanná válni. Ha még erőteljesebbé szeretnéd tenni a hatást, a Layers palettán használd a Darker Color összhatásmódot is.

Új háttérrel

Átütés Photoshopban

Szinte tökéletes lett a végeredmény. Képünk főtémája már egy új, érdekesebb háttér előtt trónol, és a zavaró éles, világos körvonal is jórészt eltűnt. Ami maradt, már nem annyira feltűnő.

Mentés előtt egyesítsd a rétegeket a Layer/Flatten Image (Réteg/Rétegek összeolvasztása) menüponttal!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner