Vörös szem hatás eltávolítása III. Photoshopban

Vörös szem hatás eltávolítása III. Photoshopban

Végre egy eszköz, amit a nagytestvér örökölt a kicsitől! A Photoshop CS2-ben található vörösszem eltávolító ecset az Elements 3 verzióból került át a profi szoftverbe. Bár korábban több tippet is adtunk miként távolítható el a nem kívánt vörös szem hatás a képről, ezek többnyire időigényesebb és nehezebb eljárások voltak. Akinek megfelel a gyors és félautomata módszer, bátran próbálkozhat a Red Eye Toollal is.

Töltsd be a fotót!

Nem, a képen látható pirosló szemek nem a koncert színpadi effektjeinek részei, így legjobb lesz, ha eltüntetjük őket.

Nagyítás

A munka megkezdése előtt célszerű közelebbi nézetet használnod, hogy a módosítás területe (ezúttal a szem) minél pontosabban hozzáférhető legyen. Nagyítsd a nézetet 200-400%-ra A Navigator palettán, vagy a bal alsó sarokban található nagyítás mezőben.

Ecsetelés

Legfőbb segédeszközünk az eszközpaletta Red Eye Toolja (J billentyű) lesz, amit elég jól elrejtettek a javító ecsetekkel egy menübe. Ezzel elég csak kijelölnöd a kívánt szemrészt és a szoftver automatikusan eltávolítja a pirosságot.

Ha rákattintasz a felső opciós sorban két beállítást adhatsz meg. Az első a Pupil Size, azaz a pupilla mérete. A megfelelő eredményhez célszerű a szem teljes közepét, tehát a színes szivárványhártyát is kijelölni. A kijelölés arányában add meg a Pupil Size százalékos méretét! Ebben az esetben ez nagyjából 60-70% (mi 66%-os írtunk be).

Fontos opció a Darken Amount, vagyis a sötétítés mértéke. Nem kell minden esetben fekete pupillát látnunk a képen. Példaképünkön sincs fekete terület a szemben. A fotó kissé kontrasztszegény, inkább szürkés árnyalatra van szükség, különben természetellenes hatású lesz a pillantás és vörös helyett a mélyfekete pupilla szúr majd szemet a nézőnek. Itt csak 35%-ot adtunk meg. Minél nagyobb az érték, annál sötétebb lesz a szemközép.

Keretben a kényes terület

A beállítások után nincs más dolgod, mint a bal felső sarokból indulva kijelölni a szem középső területét. Ahogy látható a kijelölés kb. 60%-át teszi ki a vörös folt. Amint elengeded az egérgombot a szoftver magától kijavítja a hibát.

Ha a módosítás nem adott kellő eredményt a jobb oldali Historypalettán lépj vissza egy lépést és egy kicsit más beállításokkal, vagy más méretű kijelöléssel ismételd meg az eltávolítást, amíg a kívánt mértékben el nem tűnik a pirosság. Lehetséges, hogy többször is próbálkoznod kell.

Vörös reflektorok nélkül

Vörös szem hatás eltávolítása III. Photoshopban

Mindjárt más! A kifejező tekintet maradt, ezúttal vöröslő pillantás nélkül.
Ha nem vagy elégedett a végeredménnyel, vagy inkább a saját kezedbe vennéd a piros szemek eltávolítását, ajánljuk figyelmedbe a lenti módszereket, melyeket régebbi Photoshop verziókkal is elvégezhetsz.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner