Becsillanás effekt Photoshopban

Becsillanás effekt Photoshopban

Így karácsony elmúltával bizonyára mindenkinek akad a fénykép gyűjteményében egy-két fotó a karácsonyfáról, díszekről. Nekünk pedig akad egy apró trükkünk, mellyel egy kis pluszt vihetünk ezekbe a fotókba. Hátha csak ennyi hiányzik…

Tölts be egy fotót!

Általában a becsillanás egy nem kívánt jelenség, hiba a képen. A gyártók – és főleg a vásárlók – nem kis összegeket költenek, hogy megelőzzék ezt a problémád. Akadnak azonban helyzetek, amikor egy kissé feldobhatjuk vele a képet. Ilyen például a karácsonyi, csillogó díszekről készült fénykép.

Hová?

Mielőtt belekezdenél, nézz ki a becsillanás számára egy megfelelő helyet! Olyan képterületet válassz, amely eleve világosabb, valamilyen fénytükröződést tartalmaz! Például az üveggömbön diszkréten megcsillanó fénypont.

Csillanás effekt

Magát az effektet a Filter/Render/Lens Flare, vagyis magyarul a Szűrő/Alkotás/Lencse Fényfolt menüpont alatt találod.

Lőjük be!

A megjelenő kis ablak tetején egy nézőképet látsz fotódról. Első teendőd, hogy ezen a képen bejelöld a csillanás előzőleg kinézett helyét, esetünkben az üveggömb közepét. Ehhez csak a megfelelő helyre kell kattintanod a kis képen, ahol egy + jel mutatja majd a helyet.

A becsillanás nem csak ezt a pontot és környezetét érinti majd, hiszen a Lens Type pontok alatt kijelölheted, hogy milyen típusú, vagyis milyen gyújtótávolságú lencsének megfelelő becsillanást szeretnél a képre. Így nem csak egy központi fénykört, vagy csillagszerű fénypontot kapsz, hanem egyes esetekben attól távolabb a képzeletbeli objektív lencséinek fényfoltjait is.

Ha a becsillanásod a kép közepén található, akkor ezek a foltok ahhoz közel helyezkednek el, ha a szélekre, vagy a sarkokba helyezed a fő fényforrást a további foltok attól távolabb, a kép ellentétes oldalán jelennek meg. Kísérletezz a különböző Lens Type beállításokkal, hogy melyik adja számodra a legszebb becsillanást! Mi az 50-300mm Zoom beállítást használtuk.

Az utolsó lépés a csillanás fényerejének beállítása a Brightness(Világosság) csúszka segítségével. Lehetőleg ne vidd túlzásba, mivel az erős fénykör sok részletet kitakarhat a képből, túlságosan szembeötlő lehet és elrontja a hangulatot. Ezen kívül a fénypont körüli területek vesztenek kontrasztjukból is, így nem gond, ha a kiinduló képed hasonlóan erős kontrasztú, mint példafotónk.

Újabb csillag

A meglévő világos folt helyén egy erősebb becsillanás jelent meg, csillagszerű effekttel. Emellett néhány lencse fényfolt is látható a gömbtől nem messze, mintha csak egy valódi objektív munkája lenne.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner