Szelektív elmosás Photoshopban 5.

Szelektív elmosás Photoshopban

A mozgás illúzióját akár egy teljesen mozdulatlan képen is visszaadhatjuk, mégpedig a Radial Blur (Körkörös bemozdítás) effekt segítségével. Mintha csak hirtelen rázoomoltunk volna a főtémára és ezt megörökítettük volna a fotón. A fénykép dinamikusabbá válik, ráadásul a főtéma jobban elkülönül a háttértől, ha előtte kijelöljük. Nézzük meg a Photoshopban hogyan!

Tölts be egy fotót Photoshopban!

Szelektív elmosás Photoshopban 1.

Jó persze, nem valami dinamikus ez a gyümölcsfotó és bármilyen zoom hatással sem lesz belőle akciókép, de arra tökéletes, hogy a középső gyümölcs kiemelésével bemutassuk miről is van szó. A megteheted, használd az alábbi lépéssort akciódús fényképek (autóverseny, motoros, gördeszkás), esetleg portrék kiemelésére.

Ha így simán ráengednénk a zoom elmosást a képre, az egész életlenné válna. Első dolgunk, hogy kijelöljük az élesen maradó területet, vagyis a fő témát.

Központban

Szelektív elmosás Photoshopban 2.

Nálunk ez a középső gyümölcs. Természetesen nem csak a kép közepén lévő tárgyakat, de bármit kijelölhetsz a képen.

Válaszd az eszközpaletta Elliptical Marquee (M billentyű) kijelölő eszközét. Ha nem az elliptikus jelölő aktív, tartsd nyomva az egérmutatót az ikonon és válaszd ki a megjelenő listából!

Húzz kijelölést az élesen hagyandó főtéma köré úgy, hogy a téma mellett is bőven maradjon még hely.

Alakul a kijelölés

Szelektív elmosás Photoshopban 3.

 

Még akad egy kis dolgunk a kijelöléssel. Először is el kell mosnunk a szélét, hogy lágy átmenetet kapjunk. Ehhez kattints jobb egérgombbal a kijelölés belsejébe, majd a megjelenő listából válaszd ki a Feather (Lágy perem) opciót. Mi 30 pixeles lágy peremet állítottunk be az ezután felbukkanó ablakban, mivel elég kicsi a képünk. Nagy felbontású képnél nyugodtan használhatsz 50-150 pixel közötti elmosást is.

A második lépés, hogy ugyanabból a menüből válaszd ki a Select Inverse (Kijelölés megfordítása) menüpontot. Eddig a főtéma volt kijelölve, de most ezt megfordítottuk és a környező területeket jelöltük ki. Erre lesz szükségünk, hiszen a gyümölcs környékét szeretnénk elmosni.

Rázoomolva

Szelektív elmosás Photoshopban 4.

Most jöhet a zoom hatású elmosás, amit a Filter/Blur/Radial Blur (Szűrő/Elmosás/Körkörös bemozdítás) menüponttal aktiválhatsz. A munkaablak Amount csúszkáján határozhatod meg az elmosás erősségét. Elég 10-15 körüli életlenítést használnod.

A Blur Method pontnál a Zoom opció legyen bejelölve. A Spin lehetőséggel oldalirányban mozdul el a kép, a Zoom pedig a sarkok felé erősödik. A Quality résznél az elmosás minősége szabályozható. Érdemes a Best opciót bejelölni, ami ugyan a leglassabb, de ez adja a legjobb képminőséget.

Akciódús gyümölcs

Szelektív elmosás Photoshopban 5.

Ha elkészültél a Ctrl+D billentyűkkel távolíthatod el a megmaradt kijelölést. A végeredmény valami ilyesmi lesz. A főtéma sokkal jobban kiemelkedik a képből, a zoomolt elmosás pedig egy kis dinamikát visz a fotóba. Valódi mozgást bemutató képeknél a hatás még jobb, úgyhogy hajrá!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner