Dátum eltávolítása a képről Photoshopban 5

Dátum eltávolítása a képről Photoshopban

A legjobban úgy „küzdhetünk” a fotón megjelenő dátum ellen, ha be sem kapcsoljuk ezt a funkciót a gépen. Minden digitális fénykép rendelkezik ugyanis csatolt EXIF információval, mely szöveges adatok formájában tárolja többek között a készítés egészen pontos időpontját is. A dátum képre nyomtatása tehát idejétmúlt és a kép élvezeti értékét romboló megoldás. Ha mégis olyan baleset történt, hogy képre került, egyszerű dolgunk lesz. A Photoshop Dust&Scratches, azaz a por és karcolások eltávolítására szolgáló filter pillanatok alatt megoldja a problémát. Hogyan? Nézzük meg egy kicsit közelebbről!

Nyisd meg a fotót Photoshopban!

Dátum eltávolítása a képről Photoshopban 1

Egészen biztosan véletlen baleset volt, hogy ez a ronda, piros bélyegzőlenyomat a képre kerül. Azaz esetünkben nem, mert direkt raktuk rá, hogy megmutathassuk neked ezt a lépéssort.

Kijelölés

Dátum eltávolítása a képről Photoshopban 2

Első lépésként válaszd ki a téglalap kijelölőeszközt (M billentyű), majd húzz egy téglalapot a dátumjelzés köré. Néhány pixelel legyen azért nagyobb, mint annak a mérete, ugyanis kicsit finomítunk a szélein.
Ehhez az egér jobb gombjával kattints a kijelölésen belül, majd válaszd a Feather (Lágy perem) lehetőséget és a megjelenő ablakban üss be egy kisebb értéket! Mondjuk 2-t. Ez a kijelölés szélét kicsit lágyabbá teszi, tehát az azon belül elvégzett módosítás jobban belesimul majd az eredeti háttérbe.

Por és karcok

Dátum eltávolítása a képről Photoshopban 3

Válaszd ki a Filter/Noise/Dust&Scratches (Szűrő/Zaj/Por és Karc) effektet. Ugyan a piros plecsnink sem a por, sem a karc kategóriába nem illik, de ez az effekt tágan értelmezi a problémát és eltávolít (a háttérbe mos) minden kisebb-nagyobb makulát. Két lehetőségünk lesz az effekt beállításához.. A Radius értékével az elmosás erejét állíthatjuk, a Threshold pedig az elmosás küszöbértékét állítja, ezzel finomítja a végeredményt. Ha a dátumunk teljesen homogén háttér (például tiszta égbolt) előtt található, akkor elég csak a Radius értéket beállítanunk és közben figyelnünk a végeredményt. Ez szétmossa a kijelölt területen belüli részleteket. Esetünkben viszont nehezebb dolgunk lesz, mivel valahogy meg kell őriznünk a macskakő struktúráját, nem moshatjuk el teljesen simává. Állíts egy közepeshez közeli Radiust, majd a Threshold értékét finoman, lépésről-lépésre módosítsd. A Preview ablakban figyelemmel kísérheted, amint a Radius által elmosott felület a küszöbérték emelésével egyre strukturáltabb lesz. Természetesen az eredeti mintázatot nem tudjuk visszanyerni, de a pirossal jelzett területünk így is részlettelibb hatást kelt, mint tükörsimává mosva.

Csak finoman!

Dátum eltávolítása a képről Photoshopban 4

Itt akár meg is állhat az, akinek fotóján finomabb, szabálytalanabb a háttér struktúrája. A fű, fodrozódó víz, vagy föld struktúrája szépen visszahozható ilyen módon. Ha azonban viszonylag szabályos mintázatunk van, mint példánkban is, legjobb, ha elővesszük a Healing Brush (J billentyű) eszközt. A már bemutatott módon, a kép hasonló struktúrájú részeiből mintát kell venned az Alt+bal egérkattintás segítségével, majd apró egérkattintásokkal a kép átalakított részére klónozhatod a mintát.

Volt, nincs…

Dátum eltávolítása a képről Photoshopban 5

Intsünk könnyes búcsút a dátumjelzésnek! Fotónk végre makulátlan. Ha mindenképpen szem előtt szeretnéd tudni a készítés dátumát, nyomtasd ki és írd a kép hátlapjára, vagy mentsd a képet a készítés időpontja alapján elnevezett mappába!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner