Élesítés V. Photoshopban 5.

Élesítés V. Photoshopban

Jópár módját bemutattuk már az élesítésnek Photoshopban. Ennek az az oka, hogy jópár módja létezik – nem csak a megszokott Unsharp Mask. „Öreg” Életlen Maszkunkat kombinálhatjuk egyéb megoldásokkal is, melyek finomabb végeredményt adnak, mint önmagában való használata. Ilyen például, ha a színcsatornákat figyelmen kívül hagyjuk az élesítés során.

Nyisd meg a fotót Photoshopban!

Élesítés V. Photoshopban 1.

A lényeg az, hogy csak a fotó világossági információit élesítsük. A színcsatornák élesítése felesleges a részletek tekintetében.

Csatornaváltás

Élesítés V. Photoshopban 2.

Ehhez először át kell váltanod RGB Color módból Lab Color módba. Az RGB színmód csak a piros (R), zöld (G) és kék (B) csatornákat jelenti. Tehát a kép mindhárom csatornája színcsatorna. Lab módban két színcsatornát (a és b) kapunk és a egy világossági (Lightness) csatornát. Utóbbira lesz szükségünk.

Válaszd a fényt!

Élesítés V. Photoshopban 3.

Válts át a Channels palettára, majd válaszd ki a Lightness csatornát. Egy monokróm képet látsz, amely az adott csatorna információit mutatja. Ezt kell élesítenünk.

Szokás szerint

Élesítés V. Photoshopban 4.

Élesítsd a képet a megszokottak szerint, például az életlen maszk (Unsharp Mask) segítségével. Apró részletek lévén mi egy kis sugár (Radius) értéket választottunk közepes élesítési erősséggel (Amount). A Threshold értékét 0-án hagytuk. Válassz belátásod szerint, képednek megfelelő beállításokat!

Nem meglepő…

Élesítés V. Photoshopban 5.

…hogy élesebb fotót látunk végeredményül. Csak a kép világossági információi, részletei élesedtek. A színzaj jelenlétét ezáltal nem növeltünk, viszont a világossági zaj a túlzott élesítés hatására növekedhet.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner