Egyenes horizont II. Photoshopban

Egyenes horizont II. Photoshopban

A suta fotós már megint elnézett valamit? Esetleg az állvány ferde? Mindegy, hiszen furcsán oldalra dől a kép, ami a kis LCD-n fel sem tűnt, de így monitoron elég zavaró. Korábban már volt erre egy megoldásunk, de a Photoshop CS2 Lens Correction parancsának köszönhetően kipróbálhatunk egy másik lehetőséget is.

Tölts be egy fotót!

Általában épület-, és tájfotóknál legzavaróbb a teljes kép oldalirányú dőlése. Mint például az általunk választott fenti kép esetében. A teljes épület – és ezzel együtt kép – jobbra dől.

Valóban dől

A korrekciójához válaszd a Filter/Distort/Lens Correction (Szűrő/Torzítás/Lencse korrekció) menüpontot. Korábban jártunk már itt többször, de most más teendőnk lesz.

Először is az ablak alsó sorának Show Grid jelölőnégyzetét engedélyezve, egy négyzethálót kapsz a fotóra, amihez mérten jól megsaccolhatod az egyenesek dőlését.

A legfontosabb teendőd viszont a bal oldali eszközsor második ikonjával lesz. A neve Straighten Tool, vagyis egyenesítő eszköz (A billentyű) és a Photoshop alap eszköztárában nem található meg.

Vízszintbe ferdítés

Ha zavar, lent ki is kapcsolhatod a négyzetrácsot. Nem lesz rá már szükség. Ugyanott a bal oldalon nagyíts rá a kép valami jellemző egyenesére, mondjuk a tájkép ferde horizont vonalára, vagy az épület dőlő tetejére!

Kattints a ferde egyenes egy pontjára, majd a ferdeséget követve, a bal egérmutatót nyomva tartva, húzz vonalat annak mentén. Ha sikerült meghatározni a dőlést engedd el az egérgombot és a kép azonnal kiegyenesedik.

De mi legyen a szélekkel?

Láthatod, hogy a kép elfordítása miatt a széleken üres csíkok keletkeztek. Ezekkel négy dolgot tehetsz.

Az ablak jobb alsó sarkában lévő Edge menüben három lehetőséget választhatsz. A felső képdarabon látható a Background Colorhatára. Az üres csíkot a beállított háttérszínnel tölti ki. Az Edge Extension hatására a kép szélső pixeljei klónozódnak az üres területekre, néha kiválóan eltakarva az üres szegélyt, néha azonban fura mintaismétlést létrehozva. Az alap lehetőséged a Transparency, vagyis a szélek üresen (átlátszón) hagyása. Ez általában roppant szembetűnő, ráadásul ha JPG-ként mented a képet a Photoshop nem fogja kezelni az átlátszóságot és előtérszínnel tölti majd ki az üres területeket.

A negyedik

Egy másik lehetőség, hogy a legalul lévő Scale csúszkát használod. Ez egyszerűen ránagyít a képre, így teljesen eltüntethetők a szélek. Persze ennek is vannak hátrányai, mégpedig a nagyítás miatt romló képminőség. Minél jobban zoomolsz a képbe, annál elmosódottabb lesz a fotó.

Mi ezt az opciót választottuk. 106%-ban kellett nagyítanunk, hogy az összes üres szegély eltűnjön.

Vízszint

Ha a nagyítást választottad és nem kellett drasztikusan rontanod a képen, esetleg egy enyhébb élesítést is alkalmazhatsz a képre, miután OK gombbal engedélyezted a Lens Correction ablakot.

A végeredmény pontosan megegyezik azzal, ahogy annak idején az ügyes kezű kőművesek megépítették ezt az épületet.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner