Éjszaka Photoshopban

Éjszaka Photoshopban

Nappal készült fotóból késő esti színhatás.

Játék a színekkel és a tónusokkal a következő kis cikk lényege. Eljátszunk egy verőfényes napsütésben készült városfotóval, melyből néhány pillanat alatt esti kép lesz.

Tölts be egy fotót!

Városrészlet, fényes nappal. Jó lenne megörökíteni este is, de kinek van ideje órákat dekkolni egy helyben? Próbálkozzunk meg valami esti színhatással kedvenc képszerkesztőnkben!

Alapok elrendezve

Először is a jól ismert kezdőlépés, a réteg megkettőzése (Layer/Duplicate Layer). Maradj a második, újonnan létrejött rétegen, majd a rétegpalettán állítsd be az összhatásmódot Color Burnre, az átlátszóságot (Opacity) pedig kb. 80%-ra.

Ez még csak a kezdet! A kép még egyáltalán nem hasonlít esti fotóra.

Átmenet, másképp

Új lépésként ismét az Image/Adjustments menüben keresgéltem, és a Gradient Map pontot találtam. Igen könnyen ráhúzhatjuk a kép színeire a kiválasztott átmenet tónusait. Ezúttal is ezt tettem, mégpedig egy fekete-fehér átmenetet választva. Jobban mondva fehér-feketét, hiszen bejelöltem a Reverse opciót, mely megfordította az átmenet irányát. A végeredmény egy inverz fekete-fehér kép lett a második rétegen, és egy elég hatásos est effektus.

Színek vissza!

Minden szép és jó, csupán a színek túl erősek. Gondoljuk azt, hogy a kép nem sokkal naplemente után készült az úgynevezett kék órában. Ekkor már a színek nem olyan élénkek, mint nappal, így nem árt visszahúzni őket.

Nagyon fontos, hogy e lépés előtt kattints az alsó (Background) rétegre! A módosítást most ezen folytatjuk.

Az Image/Adjustments/Vibrance menüpontot látogattam meg, ahol teljesen lehúztam a Vibrance csúszkát, majd alaposan visszafogtam a Saturationt is. Így az alsó, színes réteg sokkal színtelenebbé vált, hihetőbb esti fotót adva végeredményül.

Esti áramszünet

A szerkesztés alatt legfeljebb egy-két perc telt el, a fotón viszont órák, leszámítva a Photoshoppal sem könnyen odavarázsolható lámpavilágítást. Így nézne ki a város est, áramszünetben.

Ha egyesíted a két réteget (Layer/Flatten Image), a fenti végeredményt mentheted. Minek megvárni a naplementét, ha van Photoshop is?!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner