Ráncok ellen Photoshopban

Ráncok ellen Photoshopban

Nehéz feladat, de a Photoshop CS5 új, tartalomfüggõ „gyógyecsetje” talán ezzel is megbirkózik. Persze szükség lesz még hozzá egy kis szépérzékre is, valamint némi jártasságra a Photoshop klónozó és textúra javító eszközeinek kezelésében.

Tölts be egy fotót!

Ráncok ellen Photoshopban 1.

E mélyen barázdált, szem körüli ráncok eltüntetése egy plasztikai sebész számára sem két perc. Nekünk viszont nem fog sokkal tovább tartani.

Bevált újdonság

Ráncok ellen Photoshopban 2.

Természetesen a jól ismert klónozó, javító ecsetekhez kell fordulnunk, melyek a kép más részeiről vett mintával töltik ki az átfestett területet, jelen esetben a ráncokat.

A CS5-ben egy újabbat is találunk, melyről már volt szó. Content-Aware Spot Healing Brush, vagyis Tartalomfüggő foltjavító ecset a neve. A többi között találod, de ahhoz, hogy tartalomfüggő legyen a felső opciós sorban be kell jelölnöd a Content-Aware lehetőséget.

Méretként válassz a legvastagabb ránctól valamivel szélesebb, éles peremű ecsetet!

Pepecs munka

Ráncok ellen Photoshopban 3.

Következik a lényeg a ráncok eltávolítása. Ez attól függően, hogy mennyire nehéz területtel dolgozol, vagy mennyire vagy jártas ebben a témában, eltarthat néhány percig.

Közepesen hosszú vonásokkal haladj a ráncok mentén, a végüktől befelé. Mindig a vékonyabbakkal kezd.

Amennyiben lehetséges, ne a fenti képhez hasonló, csak a ráncokat tartalmazó arcterületen dolgozz, mert a javító ecsetnek valahonnan mintát is kell vennie és szerencsés ha nagyobb, ráncmentes arcfelület is van a képen. Sokkal szebb lesz az eredmény.

Ismétlődés

Ráncok ellen Photoshopban 4.

A tartalomfüggő javító ecset hasonlóan dolgozik, mint a korábbiak, vagyis megvizsgálja az átfestett területet, majd annak tartalma alapján a kép más részéről vett mintával tölti ki. Éppen ezért előfordulhat, hogy bizonyos területeken hasonló mintázatok alakulnak ki. Nagyon zavaró tud lenni és azonnal lebuktatja a photoshoppozót.

Ha ilyet veszel észre egyszerre fesd át az ismétlődő mintákat, vagy vonások helyett finoman pontozva próbáld eltüntetni az egyiket. Ha az egyik mintázat eltűnt, a másik már egy vonással törölhető.

Textúra

Ráncok ellen Photoshopban 5.

Bármilyen jól dolgozol is, a tartalomfüggő kitöltés túlságosan sima, bőrre egyáltalán nem emlékeztető javított, foltos területet hagyhat vissza.

Ha az opciós sorban átkattintasz a Proximity Match jelölőre és óvatosan újra átfutsz a terület szélein, az jobban illeszkedik majd a bőrtextúrába.

Még jobb eredményt kapsz, ha a Spot Healing Brush helyett sima Healing Brusht használsz és kézzel mintát véve az arc ráncmentes bőréről, ráfested a textúrát a túl sima területre. Ezáltal némileg hihetőbb lesz a hatás.

-25 év

Ráncok ellen Photoshopban

Ha végső simításként a szürkés, sötét arc színeit is eltoljuk egy kissé a Selective Color segítségével, mindjárt élettelibb lesz a hatás. Sőt, ha a szemránckrém reklámok egyik kedvenc trükkjét, a világosítást is bevethetjük, mivel a világosabb arcbőr fiatalabbnak tűnik a fotón.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner