Élesítés VIII. Photoshopban 5.

Élesítés VIII. Photoshopban

Photosop élesítési tippjeink az egyik leghosszabb sorozat a DigiRetuson. A nyolcadik fejezet egy olyan élesítési parancsot vesz elő, amellyel amúgy nem foglalkoznánk. A Sharpen More lehetőség önmagában „buta”, egylépéses és beállítás nélküli parancs, amit legtöbbször csak átlépünk a menüjében. Itt jön a képbe az „okos” rétegek használata, amelyekkel könnyedén visszafoghatjuk ezt a szilaj és meggondolatlan lovat.

Tölts be egy fotót Photoshopban!

Élesítés VIII. Photoshopban 1.

Fekete-fehér fényképünk egy kissé lágy, a finom részleteknek talán jót tenne egy kevés élesítés. Általában ilyen dilemma előtt állunk akkor is, ha nagyméretű, éles képünket lekicsinyítettük webes méretbe. A kicsinyítés többnyire lágyabb eredményt ad, a szem még kívánná a határozottabb részleteket.

Photoshop CS verziók képméretező algoritmusa (Image Size) már tartalmazza a Bicubic Sharper lehetőséget, amely élesebb átméretezett képet ad, de emellett is érdemes használni a következő módszert, a régebbi Photoshop verziók tulajdonosainak pedig még inkább ajánlott.

Régi jóbarát

Élesítés VIII. Photoshopban 2.

Aki rendszeresen olvas bennünket már tudja, hogy nincs valamirevaló Photoshop lépéssor a rétegek használata nélkül. Most is megkettőzzük a kiinduló rétegünket a Layer/Duplicate Layer paranccsal. Úgy is elérheted ezt, ha a fő réteget az alsó ikonsor jobbról második elemére húzod.

Fontos, hogy ezek után maradj az új rétegen (Background copy), hiszen ezen hajtjuk végre az élesítést!

Ez azért túlzás

Élesítés VIII. Photoshopban 3.

A duplázott réteg szabadabb kezet ad nekünk a szerkesztésben, nyugodtan használhatunk például „buta” élesítési parancsot is. Ilyen a Filter/Sharpen/Sharpen More (Szűrő/Élesség/Erősebb élesség is). Azért buta, mert önállóan dolgozik és mindig ugyanolyan mértékben élesít. A művelet erősségét nem határozhatjuk meg így minden képen egyforma. Csak rá kell nyomnunk a menüpontra és kész.

Most bátrak lehetünk és akár többször is alkalmazhatjuk a képen. Általában 1-2 lépés elég. Másodszor elég csak a Ctrl+F gombot használni és a szoftver megismétli az előző élesítést. A fönti képen 2x használtuk egymás után. Elég borzasztó lett, de pont ez volt a lényeg.

Visszafogjuk a lóerőket

Élesítés VIII. Photoshopban 4.

Azért csak ne olyan hevesen azzal az élesítéssel! Ennyi azért már tényleg sok lesz ennek a képnek, de azért használtunk túlzott élesítést, hogy legyen miből visszavenni. Ehhez pedig kapóra jön a dupla réteg, hiszen csak a felső rétegen hajtottuk végre a műveletet, az alsón eredeti állapotában maradt a kép. Ha a kettőt keverjük, kész is a kívánt koktél.

Az Opacity (Átlátszóság) csúszkát húzd vissza addig, amíg el nem éred a megfelelő élességet a képen. Nálunk ez valahol 15-20% körül volt, kinek hogy tetszik.

Élek még!

Élesítés VIII. Photoshopban 5.

Az élek sokkal határozottabbak lettek a képen. Különösen szembeötlő ez a finomabb részleteket tartalmazó területeken, mint amilyen a terméskő fal, vagy a távoli fák ágai.

Mentés előtt még egyesítsd a rétegeket a Layers/Flatten Image (Rétegek/Rétegek összeolvasztása) paranccsal!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner