Fehéregyensúly hiba javítása GIMP képszerkesztőben

Fehéregyensúly hiba javítása GIMP képszerkesztőben

Nem kell kétségbe esnünk, ha képünkön bizony nem stimmel a fehéregyensúly. Ha napsütésben véletlenül fénycső beállítással fotóztunk, vagy gépünk automata WB detektálása tökéletlen kissé. A probléma rövid úton, elég jó hatásfokkal javítható a GIMP képszerkesztőben.

Nyisd meg a fotót GIMPben!

Fehéregyensúly hiba javítása GIMP képszerkesztőben 1.

Ez a zöldes elszíneződés bizony a fehéregyensúly helytelen beállítása, vagy a gép rossz fehéregyensúly automatikájának hibája. Na de néhány pillanat és a múlté lesz.

Magas szintű „szintezés”

Fehéregyensúly hiba javítása GIMP képszerkesztőben 2.

Ezúttal is a Szintek parancshoz folyamodunk, mint a Photoshopnál. Ezt az Eszközök/Színeszközök menü alatt találod.

Szürke pont

Fehéregyensúly hiba javítása GIMP képszerkesztőben 3.

Ahhoz, hogy a színeket vissza tudd állítani, meg kell adnod a képen egy referenciapontot. Egyszerűen azt közlöd ezzel a szoftvernek, hogy „Figyelem, ez a pont itt a szürke”.

A szürke pont kijelölésére a képen piros nyíllal jelölt gomb szolgál. Erre kattintva egy pipettá kapsz, mellyel a kép megfelelő pontjára kattinthatsz.

Legyen szürke!

Fehéregyensúly hiba javítása GIMP képszerkesztőben 4.

Meg kell határoznod a képen azt a pontot, aminek középszüre színűnek kell lennie. Ez nálunk, például az árnyék egy pontja. Erre kattintva a szoftver a kép össze többi színét, ehhez a ponthoz igazítja. Ha az első kattintás után nem vagy elégedett az eredménnyel, nyugodtan próbálkozz több más ponttal, amíg a kép színei meg nem közelítik a kívánt színeket!

Az eredeti…

Fehéregyensúly hiba javítása GIMP képszerkesztőben

…színek pompáznak máris a képen. A zöldes árnyalatnak vége. Ugye, milyen egyszerű volt?

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner