Hibás pixel eltávolítása GIMP képszerkesztőben 4.

Hibás pixel eltávolítása GIMP képszerkesztőben

Bosszantó kis színes (vagy épp színtelen) pixelek, pixelcsoportok éktelenkednek a fotódon? Szinte kiugranak a képből? Jobb esetben hotpixeleket látsz, amelyek a digitális fényképezőgép érzékelőjének hosszas „gerjesztése” miatt keletkeztek. Rosszabb esetben az érzékelő permanens hibájáról van szó, besült (stuck) vagy nem működő (dead) képpontok formájában. Eltüntetésükre jópár célprogramot írtak már, de néhány másodperc alatt, nagyon egyszerű eltüntetni őket a GIMP-ben is. Íme!

Töltsd be a fotót…

Hibás pixel eltávolítása GIMP képszerkesztőben 1.

Ki is nagyítottuk a képdarab bal felső sarkában éktelenkedő rózsaszín pixelcsoportot, ami ezen a fekete háttéren különösen zavaró és szembetűnő.

Célkeresztben

Hibás pixel eltávolítása GIMP képszerkesztőben 2.

A képszerkesztés egyik alapja a pontos kijelölés. Ez esetben nem lesz nehéz dolgunk, hiszen a Téglalap kijelölése eszköz (R billentyű) tökéletes megoldást jelent. Előtte azonban nagyítsd fel alaposan a kép nézetét, hogy pontosabban dolgozhass az apró hibával. Ezután válaszd az említett, fent jelölt kijelölőeszközt, majd húzz téglalapot (inkább négyzetet) a pixelhiba köré. Arra vigyázz, hogy legalább 1-2 pixelnyi szegélyt hagyj a pixelhiba körül. Ha nem ilyen homogén a háttér, akkor elég egy kisebb szegély is, mivel a kijelölésen belüli terület el lesz mosva, ha ehhez hasonló, akkor több pixelnyi is lehet.

Ha a képed más területein is látható hasonló rendellenesség, tartsd nyomva a Shift billentyűt és jelöld ki egyenként ezeket a részeket is. A kijelölések összeadódnak, így később egyszerre tüntetheted el a bennük lévő pixelhibát.

Folttalanítás

Hibás pixel eltávolítása GIMP képszerkesztőben 3.

Megtörtént a kijelölés, most jön a folttalanítás. Válaszd a Szűrők/Kiemelés/Folttalanítás parancsot, majd a megjelenő ablakban húzz le alapértékre minden csúszkát! A Sugár érték 1-2 pixel legyen, mert egy ilyen hiba ennél általában nem nagyobb. Ezután állítsd be a Fekete-, és Fehér-szintet. Ha világos a pixelhiba, akkor a Fehér szinten emelj, ha sötét, az ellenkező csúszkán. Egy lépésenként haladj felfelé, amíg a felső élőképen el nem tűnik a pixelhiba!

Ho(l)t pixel

Hibás pixel eltávolítása GIMP képszerkesztőben 4.

A pixelhibányak nyoma sem maradt, jól látható az ismételt nagyításon, hogy immár múlt idő a kis ellenfelünk. Máris menthető a kép.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner