Fekete-fehér II. Photoshopban 5.

Fekete-fehér II. Photoshopban

Még véletlenül sem áll szándékunkban, hogy egy hagyományos módját mutassuk be a színes képek szürkeárnyalatossá (fekete-fehér) való alakításának, hiszen mi érdekes lenne abban? A Photoshop grayscale színmódja, vagy desaturate parancsa többnyire nem szürkeárnyalatos, csak szimplán, „szürke”, lapos képek előállítását adja végeredményül.

Igazán szép és kedvünkre való eredményt az egyes színcsatornákkal való játékkal érhetünk el, amelynek végén hasonló végeredményt kapunk, mint a fekete-fehér filmre dolgozó fotósok a különféle színszűrők használatával. Most egy vörös színszűrőt emulálunk, természetesen a vörös színcsatorna és a Calculate parancs segítségével.

Nyisd meg a fotót Photoshopban!

Fekete-fehér II. Photoshopban 1.

Különösen olyan képeknél hasznos a piros színszűrő alkalmazása – fekete fehér képekhez – melyeknél égrészletet is tartalmaz a kép, tehát például tájképek, vagy épületfotók esetében. Az ég itt a szűrő hatására sötét, a fehér felhők még nagyobb hangsúlyt kapnak. De jól jön ez a módszer portrék készítésénél is, mivel a piros szűrő a szürkeárnyalatos képen eltünteti a szeplőket és pattanásokat.

Ha nem vigyázol…

Fekete-fehér II. Photoshopban 2.

…és például a leggyorsabb és legegyszerűbb Desaturate parancsot használod, még úgy járhatsz mint mi ezzel a képrészlettel. Ennél azért hangsúlyosabb, kontrasztosabb végeredményt szeretnénk.

Kalkulálunk

Fekete-fehér II. Photoshopban 3.

Nem is kell mást tennünk, mint megnyitni az Image/Calculations parancsot. Általában kevés szó esik róla a képszerkesztő leírásokban, pedig igen hasznos és sokoldalú eszköz, csakúgy mint Apply Image nevű társa, melynek egy funkciójáról néhány leírással ezelőtt szóltunk. A Calculations talán még több lehetőséget hordoz. Többek között a fekete-fehér fotók konvertálását is.

Source 1 ablakban hagyj mindent alapértelmezett beállításon! Az első két lehetőségen nem is tudsz változtatni, a Channel pedig maradjon Gray.

Source 2 ablakban szintén csak a Channel lehetőségre kell figyelned. Ezt állítsd Red-re, így a piros színcsatorna és a „szürke” csatorna összevetésével végzi el a program a műveletet. Ehhez a Blending, azaz Összhatás ablakhoz kell folyamodnod. Esetünkben a Soft Light beállítás adott kellően kontrasztos, de nem túl tolakodó eredményt. Itt kísérletezhetsz persze már összhatásmóddal is, ha neked inkább tetsző eredményt ad. Az összhatás finomításához az Opacity értéket vedd 10%-ra!

Nem maradt más dolgod, mint a legutolsó (Result) ablakban a New Document opció beállítása. Így a végeredményt egy új dokumentum ablakban kapod.

Még egy apróság

Fekete-fehér II. Photoshopban 4.

Ahhoz, hogy képünk menthető legyen, kattints az Image/Grayscale menüparancsra. Na ugye, hogy mégis használtuk! Ezzel valódi szürkeárnyalatos képet kapsz, a kép kinézetében azonban nem történik változás.

Fekete-fehér, határok nélkül

Fekete-fehér II. Photoshopban 5.

Fotónk elkészült és már csak a mentésre vár. Érdemes összevetni a 2.pontban látható képrészlettel. Sokkal hatásosabb végeredményt kaptunk, mint egy sima szürkeárnyalatossá alakítás esetén.

A fenti műveletsort megismételheted bármelyik csatorna alkalmazásával, csak a 3. pontnál a Source 2 ablak Channel pontjában ne Red, hanem esetleg Green (Zöld), vagy, Blue (Kék) csatornát állíts!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner