Fekete tulipán Photoshopban

Fekete tulipán Photoshopban

Következő leírásunk lényegében egy színcsere tipp, kissé másként, mint az eddig megszokottak.

Ezúttal a színcsatornákat és az összhatásmódokat hívjuk segítségül, hogy egy piros tulipánból – komoly kertészeti szakismeret nélkül – feketét nemesítsünk.

Tölts be egy fotót!

Jó, persze! Ez a kép már szerepelt a tippjeinknél, de annyira adta magát ehhez a színcsere lépéssorhoz, hogy újra elővettem. Ha saját képet választasz próbálj olyan keresni, amely egyértelmű piros tárgyakat tartalmaz, melyek határozottan emelkednek ki környezetükből. Például a fentihez hasonló virág, zöld háttérrel, vagy egy pirosra érett gyümölcs.

Kutatás a csatornában

Első feladatunk a színcsatornák átvizsgálása. Illetve nem is kell olyan sokat vizsgálnunk rajtuk, hiszen a zöld csatornán a legsötétebbek az eredetileg piros területek, miközben a kép többi részének tónusa változatlan. Válaszd ki tehát a zöld színcsatornát úgy, hogy a Channels palettán a nevére kattintasz!

Másolás

Következő lépésként másold ki a zöld csatorna tartalmát. Legegyszerűbb, ha a Ctrl+A, majd Ctrl+C gombokat használod. Nagyon fontos, hogy a vágólapra másolás után kattints az RGB csatorna nevére, így újra kijelölöd az összes színcsatornát.

Visszatérés a rétegekhez

Térj vissza a szomszédos, rétegek (Layers) palettára, majd nyomj Crtl+V billentyűket, amellyel az előzőleg vágólapra másolt zöld színcsatornát monokróm rétegként a meglévő színes kép rétege fölé illeszted.

Ezután kevernünk kell a két réteget, hogy a többi szín eredeti maradjon. Menj a réteg paletta összhatásmód lehulló menüjéhez, majd a Normal helyett válaszd ki a Darken opciót!

Szebb lett?

Végeredményül a kép összes piros, vagy ahhoz közeli színárnyalata sötétté válik. Minél tisztább piros színről volt szó, annál erősebb fekete színben kapod vissza a tárgyakat. Így lesz a vörös tulipánból fekete…a digitális képszerkesztés világában.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner