A GIMP alapjai VI.

A GIMP alapjai VI.

Az alakzatok rajzolásának elmélete után, most egy egyszerű gyakorlat.

Folytatjuk a GIMP alapjait bemutató sorozatunkkat. Ezúttal egy 3D-s golyót rajzolunk az előző részekben megismert eszközök segítségével.

Ezek az egyszerű lépéssorok közelebb vihetnek bonyolultabb alakzatok megvalósításához is. Ráadásként megismerkedünk a „Szín kiválasztás ablak” funkcióival.

3D-s golyó rajzolása

Itt alkalmazhatjuk az Alakzatok a GIMP-el című részben elsajátítottakat, mivel nem kíván nagyobb szakmai tudást, de mégis, ha precízen rajzoltuk meg, tényleges 3D-s hatást érhetünk el vele.

Első lépésként megrajzoljuk a kört, az előző részben leírtak valamelyike alapján. Majd ecsetszerkesztés következik.

Ennek a lényege, hogy egy megfelelő méretű, elhalványodó szélű ecsetet hozzunk létre. Ezzel fogjuk ábrázolni a megvilágítást, ettől lesz a körnek gömb hatása. Kiválasztunk egy színt, mely a kör színéhez hasonló, de világosabb és megrajzoljuk a fényesebb foltot.

Ezután húzzunk egy képzeletbeli vonalat a kör középpontja és a megvilágítást szimbolizáló folt között, majd ennek meghosszabbításába kell rajzolnunk a gömb árnyékát. Kiválasztunk egy megfelelő méretű, szélén elhalványodó ecsetet, majd sötétszürke vagy fekete foltot teszünk árnyéknak. Ezektől az elemektől (árnyék, fényfolt) a körnek térbeli hatása lesz.

Szín kiválasztás ablak

A Toolbox ablak Aktív előtérszínét és Aktív háttérszínét úgy választhatjuk ki, hogy az egérrel kétszer rákattintunk. Ekkor a fenti Szín kiválasztás ablak jelenik meg. A függőleges színes vonalon kiválaszthatjuk a színt, rákattintva a nagy négyzeten a kiválasztott szín jelenik meg különböző fényerővel (intenzitás) és telítettséggel. 

Az egérrel kiválaszthatjuk, hogy melyik árnyalat a legmegfelelőbb nekünk. Kiválaszthatjuk még úgy is, hogy a H(hue, szín(ezet)), az S (saturation, telítettség), a V (value, fényerő, intenzitás), az R (red, vörös), a (green, zöld) és a B (blue, kék) mezőibe beírjuk a megfelelő számokat, vagy a gördítősávokat mozgatjuk. A kiválasztott szí megjelenikAktív előtérként, vagy Aktív háttérként, attól függ, hogy melyikre kattintva nyitottuk meg a Szín kiválasztás ablakot. Az ablak felső részén lévő fülekre kattintunk, további színkiválasztási módokat alkalmazatunk.

Ha a Színek felcserélése ikonra (az aktív színek mezői melletti két irányba mutató nyíl) kattintunk, az aktív színek felcserélődnek. Ha az alapértelmezett színek ikonjára (az aktív színek mezői melletti fekete és fehér kis négyzetek), akkor az Aktív előtér fekete, az Aktív háttér fehér lesz. Ugyanez történik akkor is, ha a képablakban, a billentyűzeten „d”- t nyomunk.

Bíró Tamás

Portréfotózás alapjai banner