High-key effektus II. Photoshopban 4.

High-key effektus II. Photoshopban

A következő gyors, kevés lépésből álló cikkecskében a Photoshop CS5 egyik új összehatásmódját és ennek egy alkalmazási lehetőségét mutatjuk be. Azt szeretnénk, hogy normál, műtermi portréképünkből egy túlvilágított (High-key), már-már rajzszerű végeredményt kapjunk.

Tölts be egy fotót Photoshopban!

High-key effektus II. Photoshopban 1.

Méghozzá bármilyet. Nagyon gyorsak leszünk.

Divájd

High-key effektus II. Photoshopban 2.

Layer/Duplicate Layer menüpont alatt kettőzd meg a kiindulási réteget (Background) és maradj az így létrejött Background Copy rétegen.

Layer paletta bal felső összhatásmód menüjéből válaszd ki a Divide lehetőséget. Ez a Photoshop CS5-ben bevezetett új összhatásmód, így korábbi verziót használva hiába is keresnéd.

Kiválasztottad? Fehér képernyőt látsz? Akkor eddig jól dolgoztál.

Mosva előtűnik

High-key effektus II. Photoshopban 3.

Ahhoz, hogy elérjük a kívánt grafikai hatást a felső réteg tartalmát el kell mosnunk.

Lépj a Filter/Blur/Baussian Blur menüpontra és a megjelenő ablakában állíts be egy tetszőleges elmosási értéket. Alacsony értéket választva, csak az élek tűnnek elő, magasabb értéken egy túlvilágított fotóhoz hasonló effektust kapsz.

Mindenképpen használd az ablak Preview jelölőnégyzetét, így mellette ellenőrizheted a módosításod hatását az eredeti képen!

Túl…

High-key effektus II. Photoshopban 4.

Amint elkészültél a fenti beállításokkal nyomj OK gombot, és íme a túlvilágított, kissé grafikára emlékeztető végeredmény!

Ha még grafikusabb effektet akarsz, a lépéssor megkezdése előtt csökkentsd 0-ra a színtelítettséget az Image/Adjustments/Hue/Saturation menüpont alatt (Saturation csúszka), majd a 3. lépésnél állíts be alacsony elmosási értéket. Így fekete-fehér képet kapsz, ceruzarajz-szerűt.

Portréfotózás alapjai banner