Adobe Lightroom - A hisztogram titka

Adobe Lightroom – A hisztogram titka

Hogyan állíthatjuk be a kép tónusait közvetlenül a hisztogramon Lightroomban?

(Nem) titkos kapcsolat

Egy apró trükkre szeretnénk felhívni a figyelmed a Lightroom kezelésével kapcsolatban. Ezt nem csak a legújabb 3.x verziókban, de a régebbiekben is megtalálod.

A szerkesztő (Developer) rész jobb oldali szekciójának tetején megjelenő hisztogramon közvetlenül beállíthatók a kép fényviszonyai. Ugyanazok, melyek csúszkáit kicsit lejjebb találod ExposureRecoverFill Light és Blacks néven.

Zónák

A hisztogram ugyebár a kép árnyalat eloszlását mutatja. Balra a legsötétebb képpontok előfordulási arányát, majd jobb felé haladva az egyre világosabb pixelek számát olvashatod le róla. A Lightroom hisztogramja ennek megfelelően 4 részre oszlik:

A bal oldali – viszonylag szűk – szekció a legsötétebb, feketéhez közeli képrészeket mutatja, megfelel tehát a lenti Blackscsúszkával, mellyel ezeket erősítheted.

A következő, nagyjából dupla akkora rész a sötétebb területeket jelképezi. A nem teljesen fekete, árnyékos, középszürkénél sötétebb tónusokat, ahol néha egy kis derítőfényre, világosításra van szükség. Ez a Fill Light terepe, mely világosságot visz az árnyékokba, de a csúcsfényeket kevésbé módosítja.

A harmadik, egyben legnagyobb szekció a középtónusoké, lényegében a teljes kép világosságát szabályozhatod vele, kihagyva a legsötétebb és legfényesebb tónusokat. Az Exposure csúszka tartozik hozzá, mely a kép expozícióját szabályozza.

Az utolsó, szintén kis rész a csúcsfényeké. Itt többnyire a kiégett területek tompítására, az elszabadult fehérek visszahúzására lesz szükség. Erre szolgál a Recovery csúszka.

Hogy működik?

Nagyon egyszerű a dolog. Csak vidd az egérmutatót a hisztogram kívánt része fölé, és az adott szekciót kissé világosabban kijelzi a szoftver. Közben egy kis fekete kettős nyíl is megjelenik fölötte. A grafikon alatt megjelenik az adott rész neve és értéke (pl. Exposure -1,74). A kijelölés lent a csúszka melletti értékmezőben is látható.

Az adott szekcióra kattintva, majd az egérgombot folyamatosan nyomva tartva és az egeret jobb-bal irányban elmozgatva megváltoztatható a csúszka értéke. Ennyi az egész!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner