Kontraszt emelése Photoshopban 4.

Kontraszt emelése Photoshopban

Bántóan kontraszttalan fotónkkal persze együtt lehet élni, de minek ha nem muszáj ? Egy kezdő „photoshoppoló” szinte első lépései egyikeként találja meg a program Auto Contrast lehetőségét. Ez jópár esetben kifogástalan eredményt is hozhat, több esetben viszont nem, és nincs módunk ezen az automata funkción finomítani. Példánk egy kevésbé nyilvánvaló, de annál hatásosabb módszert igyekszik megismertetni olvasóival.

A világossági kontraszt beállításánál elsősorban arra ügyeljünk, hogy emelésével részletek vesznek el a képből, valamint túlzott használatával egyes területek kifehérednek, más területek feketévé válnak és veszítenek részletességükből. Ha csak nem ezen hatás elérése acélunk, lehetőleg óvatosan bánjunk a kontraszttal.

Kontraszt emelése Photoshopban 1.

Képünk kontrasztján emelni szeretnénk. Ezt legkönnyebben a Photoshop Image/Adjustments/Auto Contrast (Kép/Módosítás/Auto Kontraszt) parancsával tehetjük meg, de ez túlságosan automata ahhoz, hogy finom végeredményt kapjunk. Jobb lehetőséget kínál az Image/Adjustments/Brightness/Contrast parancs. Most azonban a réteg összhatásmódokat hívjuk segítségül.

Duplázd a háttérréteget úgy, hogy a réteg palettán nevét az új réteg létrehozása ikonra húzod!

Kontraszt emelése Photoshopban 2.

A paletta bal fölső sarkában találod az összhatásmódok lenyílóablakát. A listából válaszd ki a Soft Light (Lágy Fény) összhatásmódot. Jól láthatóan változni fog a kontraszt. Ha egészen nagy kontrasztemelésre van szükséged, választhatod az Overlay, még nagyobb emelés esetén a Hard Light módot. Azt az összhatásmódot válaszd ki, ami némileg erősebb eredményt ad így elsőre, mint amit a képen látni szeretnél! Ezt úgy is finomítani fogjuk.

Kontraszt emelése Photoshopban 3.

A finomításhoz ugyanezen paletta jobb fölső sarkában az Opacity (Átlátszóság) ablakot használd! Ez a fölső módosított és az alsó háttérréteg arányát állítja. 0% esetén csak az alsó réteg érvényesül, 100% felé haladva pedig a fölső hatása. Az érték csökkentésével finomítsd a kontrasztot! Vedd figyelembe, hogy ne legyenek zavaróan részlettelen (világos és sötét) területek ! Esetünkben 60%-ra csökkentettük a két réteg arányát, amelynek íme a végeredménye:

Kontraszt emelése Photoshopban 4.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner