Mioré eltávolítása Photoshopban 6.

Moiré eltávolítása Photoshopban

A digitális fényképezőgépeknél nem túl gyakori, de azért alkalmasint előforduló jelenség az úgynevezett Moiré hatás. A gép felbontásküszöbét meghaladó, túl sűrű mintázatoknál néha zavaró színcsíkok alakulnak ki, amelyek teljesen pontos eltávolítása elég nehéz feladat. Legjobban egy erre a célra „szakosodott” Photoshop pluginnel járunk, hiszen a szoftverben nincs ilyen funkció. Ha nincs mód plugint használni, még mindig van remény, hiszen azért tehetünk a dolog ellen. Például a következő módszerrel.

Tölts be egy fotót Photoshopban!

Mioré eltávolítása Photoshopban 1.

Ezen a képrészleten jól látszik a kérdéses hiba, amit szép magyar szóval moiré-nak becézünk. Az ablakok mögött lévő reluxák sűrű mintázata miatt kékes-narancs színcsíkok alakultak ki a kép egyes területein.

Labor színek

Mioré eltávolítása Photoshopban 2.

Elsődleges célunk, hogy a kép részleteit ne károsítsuk. Csupán a színsávokat kell eltávolítanunk.

Az Image/Mode/LAB color menüponttal konvertáld a képet LAB színmódba. Változást nem tapasztalsz majd, de ha a Channels palettán csatornánként vizsgálod meg a képet láthatod, hogy a részleteket tartalmazó Lightness csatornán nincsenek ott a csíkok, míg az „a” és „b” színcsatornákon láthatók. Velük még lesz egy kis dolgunk, de egyelőre kattints a legfelső „Lab” csatornára!

Behatárolva

Mioré eltávolítása Photoshopban 3.

Nagyítsd fel a kép nézetét mondjuk 300%-ra, hogy könnyebben dolgozhass a hibás területtel. Ezután az eszköztárból válaszd ki a Polygonal Lasso eszközt, majd óvatos kattintásokkal határold körül a hibás képrészt!

Az egyik

Mioré eltávolítása Photoshopban 4.

Térj vissza a csatornák (Channels) panelhez és válaszd ki a „bszíncsatornát. Ezen volt legfeltűnőbb a sávozottság.

Filter (Szűrő) menüben válaszd ki a Blur/Surface Blur (Elmosás/Felület elmosás) pontot és állítsd olyan magas értékre a Radius csúszkát, hogy a csíkozottság eltűnjön a kijelölt részen belül!

A másik

Mioré eltávolítása Photoshopban 5.

Ezután ismételd meg az előző műveletet az „a” színcsatornán is, miután a csatorna nevére kattintottál a csatornák panelen. Ennél valamivel enyhébb volt a csíkozottság, ezért kisebb elmosás is megteszi.

Csíktalanul

Mioré eltávolítása Photoshopban 7.Mioré eltávolítása Photoshopban 6.

A művelet végeztével visszatérhetsz a Lab csatornára, így láthatod, hogy a csíkozottság (Moiré) erőssége jelentősen csökkent, és szinte teljesen el is tűnt.

Mielőtt újra mentenéd a képet az Image/Mode menüben váltsd át a képet RGB színmódba.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner