Olajfestmény GIMP képszerkesztőben

Olajfestmény GIMP képszerkesztőben

Egy két ügyes GIMP szűrő és digitális fényképed máris vászonra festett olajképpé változik. A GIMP művészi effektjeinek egymásra épülő használata igen hatásos festmény-hatást ad. Képzeletednek és a beállításoknak szinte semmi sem szabhat határt. Itt nincs jó és rossz érték. Működjön a fantázia!

Töltsd be a fotót GIMPbe!

Olajfestmény GIMP képszerkesztőben 1.

Legjobb, ha nem túl részletes fotót választasz. Tökéletes erre egy portré, vagy valamilyen teljes képet kitöltő épület. A tájképek és hasonlók csak a fő formák tekintetében lesznek felismerhetők, mivel az olajfestés stílus durva „ecsetvonásai” összemossák a részleteket.

Fényeskedés

Olajfestmény GIMP képszerkesztőben 2.

Egy kis fényesítéssel kezdtük a lépéssort. Ez kissé elmossa a kép durvább éleit és kifehéríti a világosabb részeket, ami olyan hatású lesz, mintha oda nem festettünk volna.

Válaszd hozzá a Szűrők/Művészi/Finom ragyogás parancsot és a megjelenő ablakban állíts alacsony értéket a Ragyogás Sugara, és magasat a Fényesség és Élesség csúszkákon!

Elő az ecsettel!

Olajfestmény GIMP képszerkesztőben 3.

Most jöhet az képzeletbeli ecset. Ehhez szintén a Szűrők/Művészi menüben kell kutakodnod, mégpedig az Olajfestés pont után. Elsőként jelöld be az Intenzitásos módszer használata jelölőnégyzetet, majd állítsd be a Maszk mérete csúszkát. Minél nagyobbra állítod, annál durvább ecsetvonásokat kapsz.

Vásznat a festékre?

Olajfestmény GIMP képszerkesztőben 4.

Igen, a hagyományos festési folyamat itt megfordul. Előbb a festék, aztán a vászon.

Újra menj a Szűrők/Művész menübe és válaszd a Vászon alkalmazása pontot!

Az Irány a vászon apró textilrészleteinek megvilágítási irányát szabja meg, a Mélység pedig a textúra kiemelkedésének erősségét. Nagyobb érték esetén durvább textúrát kapsz. Mivel mintaképünk kis méretű, ezért alacsony értéket használtunk. Nagyobb felbontás esetén, papírra szánt fotónál érdemes emelni kicsit a textúra mélységén.

Mikelandzseló

Olajfestmény GIMP képszerkesztőben

Jó, azért a fenti művész színvonalától (és stílusától) még messze van, de egész pofás kis olajfestményünk lett. Egy barokk keret, és mehet ki a nappali falára.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner