Nyomtatási méret GIMP képszerkesztőben 3.

Nyomtatási méret GIMP képszerkesztőben

Sokan úgy tartják, hogy egy fényképe igazi, „természet adta” közege még ma is a papír. Az állítással felesleges vitatkozni, hiszen a papírfotónak tényleg van valami utolérhetetlen hangulata a monitoros képböngészéssel szemben. Manapság, a digitális fényképezés dömpingjében is népszerű a jobban sikerült alkotások otthoni papírra nyomtatása, vagy laboros nagyíttatása. Ennek házi előkészületeiről és a GIMP szoftver nyomtatási méretezéséről lesz szó a következőkben.

Külön opció

Nyomtatási méret GIMP képszerkesztőben 1.

A GIMP-ben egy fokkal könnyebb a dolgunk, mint például Photoshopban, hiszen a nyomtatáshoz külön méretező opciót kapunk, amit a Kép/Nyomtatási méret menüpont alatt hívhatunk életre.

A megjelenő ablakban két fő beállítási szekció jelenik meg a papír fizikai méretének és a papírra kerülő kép felbontásának beállítása. Hangsúlyozni szeretném, hogy nyomtatási méretről van szó, tehát bármilyen beállításokat is teszünk az csak a nyomtatott képre és nem a monitoros megjelenítésre lesz hatással.

A Szélesség és Magasság opcióval azt adjuk meg, hogy mekkora papírra szeretnénk nyomtatni a képet. Először a jobb oldalon állítsd be a megfelelő mértékegységet! Ez alapesetben a hüvelyk, de választhatsz milliméter, pont (pixel), vagy pica közül is. Mivel a papírméret jellemzően a metrikus mértékegységekkel adható meg hazánkban, így javaslom a mm használatát.

Az X-felbontás és Y-felbontás ablakokban a kimeneti felbontás állítható be. Leggyakrabban használt mértékegysége a képpont/in, vagy ismertebb nevén dpi (dot/inch). Érdemes ezzel a beállítással használni. A dpi azt mutatja meg, hogy egy inch (kb. 2,54 cm)széles területre, hány pontot nyomtat majd a printer.

Sok fényképezőgépnél monitoros megjelenítéshez optimalizálják a kimeneti felbontást, ami nagyjából 72 dpi-t jelent egy kisebb monitor esetében, azaz a monitor 2,54 cm széles területén 72 képpont jelenik meg a képből. Ahogy a képen látható, példafotónk is 72 dpi kimeneti felbontással rendelkezik. Előfordulhat, hogy a kártyáról letöltött fotónk már nagyobb (pl. 180, vagy 300 dpi) felbontással rendelkezik. Ez nem jelent jobb minőségű fotót, csupán a nyomtatási méretet befolyásolhatja. Ha digitális képünk esetén 72 dpi-t találsz, nem pedig 300-at, ne ess kétségbe! minőségromlás nélkül növelheted a kimeneti felbontást, ha nyomtatni, vagy a képet papírra nagyíttatni szeretnéd. Egyéb esetben semmi jelentősége nincs.

Fontos lehet még a felbontás ablakok jobbján megjelenő, és azokat összekapcsoló „lánc” ikon. Ennek használatával az egyik mezőben megadott értékkel arányosan fog változni a másik is, így a kép oldalaránya mindig állandó marad. Ha kikapcsolod, egymástól eltérő értékeket is megadhatsz, viszont az oldalarány torzulni fog.

Papírméret

Nyomtatási méret GIMP képszerkesztőben 2.

Tegyük fel, hogy A4-ben szeretnénk nyomtatni, ami 210 x 297 mm-es papírméretet jelent. A mértékegységet állítsd milliméterre, a szélesség/magasság mezőkbe pedig írd be az 210 és 297 értékeket. Fenti példánkban csak az egyik érték stimmel, mivel a kép oldalaránya más, mint ez a sztenderd papírméret. Szélességnek csak 198 mm-t kaptunk, tehát a kép 1 cm-el keskenyebb lesz a papírnál. A lánc ikon kikapcsolásával megadhatnánk pontosan is, de akkor egy kicsit torzulna a fotó. Így kb. 1 cm szélesség üresen marad a papíron, amit utólag levághatunk.

Ha mégis szeretnéd kitölteni a papírt és hasonló helyzettel találkozol, nyugodtan megadhatod a 210 mm-es értéket, de akkor a magasság kerül 297 mm fölé és a kép jobb és bal oldalt néhány milliméterrel lelóg majd a papírról.

Kimenő

Nyomtatási méret GIMP képszerkesztőben 3.

Az alsó szekció a kimeneti felbontásé. A nyomtatásnál használt elfogadott érték általában a 300 dpi. Így 300 pont kerül 2,54 cm széles területre. Ez a felbontás az emberi szem számára éles, jó részletességű képet ad. Természetesen csak akkor, ha a kép eredetileg is élesre, részletesre sikerült, hiszen részleteket ez sem varázsol a fotóra.

Ha a képet laborban szeretnénk papírra nagyíttatni, érdemes 300 képpont/in-re állítani az X és Y felbontást, hiszen általában ezzel az értékkel dolgoznak. Ez az optimális. A 300 dpi beállítása után a szélesség és magasság azt is megmutatja, hogy mekkora a képünk ideális papírmérete. 3 megapixeles példafotónk esetén ez nagyjából 12 x 18 cm (hagyományos papírméret a 13 x 18 cm). 300 dpi optimális felbontás esetén ekkora nyomatot várhatunk.

Ha A4-ben szeretnénk nyomtatni a 2. pontnak megfelelően írjuk be fönt a 210 x 297 mm-t és így továbbítsuk a fotót a labornak, de ebben az esetben az X és Y kimeneti felbontás csökken, kissé elmosódottabb kép kerül az A4-es lapra.

Nincsenek csodák. A fotód minősége már a fényképezésnél eldől, egyrészt a használt technika, másrészt a fotós képességei révén. Nyomtatás előtt méretezheted, használhatsz interpolációs programokat, de új információt, részleteket ezek sem visznek a képbe, csupán a méretét növelik ha szükséges.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner