Webre mentés Photoshopban

Webre mentés Photoshopban

A Photoshop végső mozzanatáról a fotó mentéséről sem illendő megfeledkeznünk. Elvégeztünk minden szükséges, vagy annak vélt képjavítást, képünket pedig szeretnénk egy leendő webes galéria részeként tudni.

A webre mentésnél fontos, hogy viszonylag kis méretű, könnyen nézhető felbontású képet töltsünk fel, hiszen galériánk látogatói nem fognak majd hosszú perceket várni 8 megapixeles fotónk letöltődésére. A fotót megfelelően tömörítenünk kell, vigyázva a tömörítés mértéke és a fotó élvezhető minősége közötti kényes egyensúlyra.

Elkészült, méretezett fotónkat szeretnénk JPEG-ben elmenteni webes galériánk számára. A webre mentésnél a lényeg: nézhető pixelméretű, minél kisebbre tömörített, de még élvezhető fotó készítése. A méretezéssel most nem foglalkozunk, de általánosságban kijelenthető, hogy a kb. 800*600 pixel egy megfelelő átlagméret lehet. Az alábbi fotónk csak 350*246 pixeles.

A webre mentéshez nyisd meg a File/Save for Web (Alt+Shift+Ctrl+S billentyű) parancsot. A következő ablak fogad:

Nézzük balról jobbra a számunkra fontos funkcióit!

A bal felső sarokban egy ikonsort láthatsz. A kéz ikonnal mozgathatod a nézőképet az ablakban, a következő a Slice Select eszköz, amely az előzőleg kijelölt képdarabok kiválasztására szolgál. Képünk nincs feldarabolva, tehát használata esetünkben felesleges. A harmadik, nagyító eszközzel nézhetjük meg nagyobban a nézőképet, ha a megfelelő területére kattintunk az ablakban. 

JPG kép esetén nincs funkciója a soron következő, eyedropper eszköznek. Ezzel egy színt választhatunk ki, melyet a következő kis színjelölő kockában látunk. A kijelölt szín például a GIF-ként mentett képünk háttérszíne lehet. Szintén funkció nélküli az utolsó ikon is, amellyel az előzőleg tárgyalt képdarabok jelölővonalait kapcsolhatjuk ki és be.

A web mentés ablakának legnagyobb területét a nézőablak foglalja el, ahol az eredeti és mentendő fotónk minőségét szemlélhetjük. Ha az ablak tetején az Original fülre kattintasz, akkor az eredeti képed láthatod. Az Optimized fülnél a jobb oldalt beállított, tömörített kép minőségét ellenőrizheted. Ha a 2-Up, vagy 4-Up fülekre kattintasz, úgy 2-4 különféle tömörítési fokban hasonlíthatod össze, hogy a mentendő fotód milyen minőségű lesz a mentés után. A képek alatt jelzi a program az adott fotó tömörítési fokát, például 51 quality, mely minél kisebb számérték, a kép annál jobban tömörített. A tömörítés minél erősebb a kép annál kevesebb tárhelyet foglal majd a számítógépeden, vagy a neten, tehát annál gyorsabban megjelenik egy webes látogató számára, de a tömörítés mértéke a kép minőségét is rontja. A nézőkép(ek) alatt jobb oldalon látod a tömörítés mértékét. Bal oldalon a mentendő kép fájlformátumát (pl. JPEG), alatta a várható méretét, majd egy becsült értéket, mely azt mutatja, hogy bizonyos sebességű internetkapcsolatnál ezzel a mérettel milyen gyorsan töltődik majd be a fotó a néző számára. Például a jobb fölső, 51%-os tömörítésű képünk, mely 32,82 KByte méretű lesz, egy 28,8Kb/s sebességű internetkapcsolattal kb. 13 másodperc alatt töltődne be.
Ha több képdarabot jelenítünk meg a nézőablakban, akkor azt a minőségi beállítást menti majd a program, amelyik ablakra rákattintunk.

A jobb oldali ablakszekcióban állíthatod be pontosan a kép formátumát és minőségét. A Save gombbal mentheted a beállított képet. A Cancel gomb kiléptet az ablakból, anélkül, hogy mentette volna a képet. A Done gombbal szintén mentés nélkül léphetsz ki, de a beállításokat a program „megjegyzi” és legközelebb is azokat használja majd.

A Settings lehullómenüben előre beírt beállítások közül választhatsz. Az alatta lévő bal oldali kis ablakban a kép fájlformátuma állítható be. Itt weben is megjelenítheő formátumokat találsz, mint a JPEGGIF, vagy PNG. Fotók esetén a JPEG ad megfelelően tömöríthető, de még elfogadható minőségű végeredményt. Válaszd ezt! Az alatta lévő ablakban – JPEG esetén – a tömörítés mértékét állíthatod be nagyvonalakban. A gyakorlatban nem igazán hasznavehető, mert a tömörítés mértéke %-os értékben a mellett lévő Quality ablakban sokkal pontosabban beállítható. A 100% jelenti a kevésbé, a kisebb érték pedig az erősebben tömörített képet. Az alatta lévőBlur feliratú ablakban a mentendő képet elmoshatod, így még kisebb helyet foglal majd, de az élesség bizony erős csorbát szenved. A Matte ablak példánkban nem használható,

Maradt még két jelölőnégyzet a bal oldalon. A Progressive jelölővel a mentett kép a böngészőkben való betöltődésnél lépésenként jelenik meg egyre jobb minőségben. Használata többnyire kisebb fájlméretet ad. Az ICC Profile jelölő segítségével a kép színtér beállításait is a fájlba mentjük. Kikapcsolása közvetlenül nincs hatással a kép minőségére és színeire, de némileg kisebb fájlméretet és ezáltal gyorsabb webes letöltést kapunk.

Beállítottuk a fotónk mentésének opcióit. Nyomj a Save gombra, így fotód immár webre kész állapotban várja a további felhasználást.

Budai Petur


Portréfotózás alapjai banner