Olajfestmény Photoshopban

Olajfestmény Photoshopban

A népszerű olaj effekt a lehető legegyszerűbben Photoshopban.

Olajfestmény Photoshopban 1.

Többször került elő oldalunkon is a „fotóból olajfestményt” téma. A Photoshop a kezdetektől számos lehetőséget kínált, de a CS6 óta egy külön Oil Paint szűrőt is kapott, melyben nagyon egyszerűen, de emellett sok beállítási lehetőséggel alakíthatjuk át fényképünket olajfestménnyé.

Vegyünk is egy fotót! Mondjuk ezt az erdőrészletet.

Olajfestmény Photoshopban 2.

Az Oil Paint szűrőt ugyanott találjuk mint a többit, sőt még almenükben sem kell kotorásznunk. Csak nyisd le a Filter menüt és középtájban megtalálod a listán.

Olajfestmény Photoshopban 3.

A szűrő és beállítási lehetőségei egy külön ablakot kaptak, melyben bal oldalt látod a nézőképet, a bal alsó sarkában nagyítási lehetőséggel, jobbra pedig a beállító csúszkákat.

Olajfestmény Photoshopban 4.

A hat csúszka mellett számértékkel is megadható az adott beállítás, de ebben az esetben inkább a kép hangulata dominál. Elég szemre, ízlésünknek megfelelően tologatni a kezelőket. A csúszkák fentről lefelé a következőket művelik:

Brush (ecset opciók)

Stylization (stilizáció): megszabhatjuk vele, mennyire legyenek aprólékosak vagy elnagyoltak az ecsetvonások. Alacsonyabb értéken az eredeti kép alig változik, magasabbra tolva viszont hosszú ecsetvonású stilizált festmény hatását kapjuk

Cleanliness (tisztaság): az előbbihez hasonló beállítás, mely alacsony értéken rövidebb, durvább ecsetvonásokat, magasabb értéken lágy szétfolyó hatást kelt.

Scale (méret): nem túl látványos az eredménye a képre, inkább a teljes festmény alsó textúráját ( a képzeletbeli vásznat) teszi finomabbá vagy elnagyolttá. Az ecsetvonásokra nincs sok hatása.

Bristle Detail (ecset finomsága): hivatalosan az ecset sörtéinek finomságát állítja alacsony értéken lágy, magasabbon durvább, 3D hatású textúrával.

Lightning (a festményt érő fény opciói)

Angular Direction (beesési szög): a képzeletbeli fény irányát forgathatjuk meg, mely a Scale által beállított alsó vászon textúrára lesz hatással.

Shine (fényesség): a megvilágítás erőssége. Alacsony értéken elhanyagolható, magasabbon durván kiemelkedő domború (emboss) hatást kapunk.

Olajfestmény Photoshopban

Nem is írok értékeket, mindenki állítsa be a fotóját tetszése szerint. Jócskán növelhető a festményszerű hatás, ha a kész képen némi HDR hatást is alkalmazunk az Image/Adjustments/HDR Toning parancs segítségével.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner