Photoshop munkamenet - Portré retusálás 17

Photoshop munkamenet – Portré retusálás

Most nem egy tipp, vagy egyszerű trükk kerül terítékre, hanem egy teljes Photoshop munkafolyamat, melynek során több lépésben javítgatunk egy fotót.

A lépések megértéséhez nem árt némi tapasztalat a Photoshop terén, mert bár igyekszünk több mindent szájba rágni, nem fogjuk minden egyes lépésnél az olvasó kezét.

Vegyük például ezt a fotót. Először is próbáljuk meghatározni, mit is szeretnénk vele kezdeni. Nem jönne rosszul egy új, egységesebb háttér, és bizony az arc jobb szélén lévő lágyulás és kontrasztvesztés is zavaró. A színek is némi korrekcióra szorulnak. Kezdjünk hát hozzá!

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 1

Ki kell jelölnünk a hátteret, hogy eltávolíthassuk. Viszonylag egyszerű módszer ehhez a Magic Wand (W) eszköz használata (1.). Kattintsunk vele a háttér egy pontjára (2.). Mint látható nem jelölte ki az egész képet. Csak közel homogén, egyszínű háttér esetén lehet ilyen szerencsénk.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 2

Sebaj! A kijelölés finomításához ott a Quick Selection eszköz (W), melyet ugyanazon az ikonhelyen találunk (1.). Győződj meg róla, hogy az opciós sorában a +-jeles eszköz legyen kijelölve, vagyis meglévő kijelölésünkhöz hozzá szeretnénk még adni területeket.(2.)

Óvatosan festegetve haladj vele végig a háttéren. (3.) Nem kell a teljes hátteret átfestegetned, az eszköz megpróbálja kitalálni, hogy mely területekkel bővítse a kijelölést.

Mint látható elég pontosan kijelölte a sötét hátteret, de egy helyen hibázott. A haj tetejét is kijelölte, pedig azt ki szerettük volna hagyni.(4.)

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 3.

Az opciós sor mínusz jelű ikonjával kijavíthatjuk a hibát (1.). Ezzel a hajrészt átfestve kivonhatjuk azt a kijelölésből (2.).

Kijelölésünk azonban nem teljesen pontos. Különösen a hajnál adódhatnak gondok. Ezért érdemes tovább finomítanunk rajta a Refine Edge gomb segítségével. (3.)

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 4

A Refine Edge szerkesztőablakban jelöld ki az ecset opciót (alapból ez aktív) (1.). Ezután a haj és a háttér találkozásának vonalán húzd végig az ecsetet. (2.)

A kijelölés széleit sem árt egy kicsit lágyabbá venni, hogy az arc jobban belesimuljon a háttérbe. A Refine Edge opciói között a Smooth csúszkát 10-es értékre vettük, ezáltal kijelölés széle egy kis átmenetet kapott.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 5

Viszonylag pontosan kijelöltük a hátteret, de most fordítsuk meg az egészet! Kattints jobb egérgombbal a kijelölt háttér bármely részén, majd a megjelenő menüből válaszd ki a Select Inverse lehetőséget. Így a portréalany lesz kijelölve. Ezután a Ctrl+C, majd Ctrl+V billentyűkkel másold új rétegre a portréalanyt.(1.)

A rétegpalettán alul, a jelölt ikonnal hozz létre egy új, üres réteget. Ez lesz az új hátterünk rétege. Ez maradjon kijelölve. Ne kattints másik rétegre! (2.)

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 6

Az eszközök közül válaszd ki a Gradient Toolt (G), mellyel színátmenetet hozhatsz létre a képen. Fenti opciós sorában kattints a színmezőre, majd a megjelenő ablakban állíts be tetszőleges átmenetet, vagy válassz egyet a gyári minták közül. Mi egy enyhe rózsaszín átmenetet választottunk.(2.)

Ezután a kép tetejétől az aljáig húzva az egérmutatót színezd be a hátteret az átmenettel.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 7

Ahhoz, hogy portréalanyunk egy kicsit kiemelkedjen a háttérből némi árnyékra lesz szükség. Kattints az arc rétegére duplán, és a Layer Style (rétegstílus) ablakban válaszd ki a Drop Shadow lehetőséget.

Beállításai között először az átlátszóságát vettük egy kicsit alacsonyabbra (57%-ra), hiszen nem akartunk nagyon erős árnyékot.(1.) Ezután tetszés szerint állítsd be az árnyék távolságát, szóródását és méretét. (2.)

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 8

Pillanatnyilag így állunk. A hátterünk nagyjából megteszi, de az arc színein és jobb oldalának kontrasztján még dolgozni kell.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 9

A színeket első lépésben az Image/Adjustments/Selective Color paranccsal állítottuk. Itt a Reds, vagyis a piros színtartományra koncentráltunk. Leginkább a zöldes/kékes (Cyan) és a sárga (Yellow) színeket húztuk vissza.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 10

Az arc jobb oldalának kontrasztját egy maszkolt korrekciós réteggel állítottuk vissza. Az alábbiak csak a Photoshop újabb változataiban működnek, de picit más módszerrel a régebbiekben is elérhetők (ezt azonban itt nem részletezzük).

Szóval, a rétegpaletta alsó ikonsorán válaszd ki a Create New Fill or Adjustment Layer ikont, majd menüjéből az Exposure pontot. (1.) Egy új expozíciós beállításokat tartalmazó korrekciós réteg jön létre.(2.)

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 11

Ennek beállítóablakában fent a Masks ikont kell elsőként kijelölnünk, hogy egy gyorsan létrehozott maszkkal csak az arc jobb felén legyen érvényes a későbbi expozíciós beállítás.

Ha rákattintottál a Masks ikonra válaszd ki az eszközpalettán az ecset eszközt, és fesd át vele a kép teljes területét, kivéve az arc és a váll jobb felét. (1.)

Hogy maszkunk ne legyen éles átmenetű, a paletta Feather csúszkájával moshatjuk el. Mi 150 pixeles értéket használtunk. Az ideális érték a képmérettől is függ. Kisebb fotónál (a mi képünk 4 megapixeles volt eredetileg) kevesebb elmosás is megteszi.(2.)

Fent a paletta Layer Mask felirata melletti kis ablakban látható a maszk. A fehér részen lesz érvényes csak a beállításunk.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 12

Most a palettán visszatértünk az első (Exposure) ikonhoz. Következhetnek az expozíciós beállítások.

Először az Offset érték csökkentésével vettük kontrasztosabbá a feketéket. Nagyon vigyázzunk az Offsettel, mert könnyen „kilyukasztja” a sötét részeket!

Ezután a Gamma Correctionnel és az Exposure-rel finomítottuk a végeredményt.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 13

Ha még mindig túlvilágítottnak érezzük az arcot az Image/Adjustments/Shadow-Highlights paranccsal kismértékben sötétíthetünk rajta csak a csúcsfényekre (Highlights) koncentrálva. Teljes kiégést azonban nem képes visszahozni ez a parancs sem.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 14

Mivel a szemek nem egységesek az eszközpaletta Dodge és Burn ecseteivel festegettük őket egyformára és hangsúlyosabbra. A Dodge világosít, a Burnsötétít az átfestett területen. Opcióinál vigyázzunk arra, hogy egyszerre csak kismértékű. Az Exposure opciónál 10-15% bőven elég. Ha kevés több alkalommal át lehet menni az ecsettel a kérdéses részen.

A túlzottan színtelített területeken a Sponge ecsettel vettük vissza a színek erősségét.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 15

Utolsó előtti simításként kicsit vágtunk a képen, enyhén balra tolva el az arcot, nagyobb teret hagyva a tekintetnek.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 16

Végül még egy kis Selective Color a színek pontosítására, és az Image/Adjustments/Vibrance pont alatt leheletnyit visszahúztuk a vibranciát. Kész!

Photoshop munkamenet - Portré retusálás 17

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner