Polárszűrő hatás III. Photoshopban

Polárszűrő hatás III. Photoshopban

Nem ez az első alkalom, hogy egy fotográfiai szűrőt próbálunk szoftveresen utánozni, és nem ez az első alkalom, hogy a közkedvelt polárszűrő a kiszemelt alany. Ezzel a módszerrel persze lehetetlen a valódi szűrő minden hatását emulálni, de például egy tájképfotónál egész jó illúziót teremthetünk, hiszen a színkontraszt növelése és az ég kékjének mélyítése nem is olyan bonyolult.

Töltsd be a fotót Photoshopba!

Polárszűrő hatás III. Photoshopban 1.

A polárszűrő hatás „megidézéséhez” zöld és kék színekben gazdag tájképet válassz. Ha az égbolt színe már eleve életteli kék, az effekt még erősebb lesz. Lapos, élettelen kék és zöld színeket tartalmazó képnél nem lesz számottevő a változás.

A szokásos…

Polárszűrő hatás III. Photoshopban 2.

A megszokott indítással kezdünk: Duplázd meg a háttérréteget, mondjuk a Layer/Duplicate Layer paranccsal, majd maradjon kijelölve az új réteg!

Vöröske

Polárszűrő hatás III. Photoshopban 3.

Lépj át a színcsatornák palettájára (Channels) és jelöld ki a vörös csatornát (Red). Nyomj Ctrl+A és Ctrl+C billentyűkombinációkat. Ezzel kijelölöd és vágólapra másolod a csatorna tartalmát.

A menüben keresd meg az Image/Mode/Lab Color pontot és kattints rá, ezzel RGB-ből átváltottunk Lab színmódba.

Egy másolat

Polárszűrő hatás III. Photoshopban 4.

A Lab csatornák egy Lightness (világossági) és két színcsatornából állnak (a+b). Kattints a Lightness-re és nyomj Ctrl+V billentyűket! Ezzel idemásolod, az előbbi vörös színcsatornát.

Nincs más dolgunk Lab színmódban, így az Image/Mode menüben válts vissza RGB Color-re!

Ne olyan hevesen!

Polárszűrő hatás III. Photoshopban 5.

Itt az ideje, hogy visszatérjünk a Layers (rétegek) palettára, ahol a felső rétegen máris látható az eredmény. Ha túl erősnek találod az Opacity csúszkán csökkentsd az átlátszóságát, így keverheted az alatta lévő eredeti képréteggel.

Ha megfelelőnek találod a hatást, a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítheted a két réteget, majd mentheted a fotót.

Mélykék égbolt

Polárszűrő hatás III. Photoshopban

Az ég sokkal mélyebb kék lett, így a felhők körvonalai határozottabbá váltak. A zöld színek kontrasztja is emelkedett, ami a lombozat harsányságát hangsúlyozza.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner