Retro színek Lightroomban

Retro színek Lightroomban

Pár évtizedet koptatunk egy színes fényképen.

Friss nyaralás

Máris meguntad, hogy a nyáron készült fotóid túl újak, túl frissek? Olyan hangulatra vágysz, mintha a három évtizeddel ezelőtt valami olcsó kompakt filmes géppel készültek volna, és az idő kissé megfakította a színeket? Lássuk!

Tompa

Kezdetnek nem rossz, ha a Lightroom Develop részében rögtön a jobb oldali első csúszkákat veszed szemügyre. Érdemes teljesen lehúzni a Blacks elnevezésűt, hiszen tompítja a feketéket. Fakóbbá teheti a képet a Contrast csökkentése is. Mindkettőt 0 értékre állítottuk, de persze képe válogatja, hogy milyen értéket érdemes használnod.

Végül a színeket tettük laposabbá, mégpedig a Vibrance csökkentésével, mely pont a legtelítettebb színekre van hatással.

Fátyolosan

A régi színes film hatását extra színfátyol hozzáadásával szimulálhatod. Nem kell az egész képre, csupán a sötétebb árnyalatokra. Görgesd le a csúszkasort a Split Toning részhez és a Shadows szekció Saturation értékén emelj!

Ezután a fölötte lévő Hue csúszkával kiválaszthatod, hogy milyen elszínezést szeretnél. A régi színes filmeken leginkább a ciánzöld és lila árnyalatok tobzódnak. Mi a lilát választottuk.

A zöldek is

A fotó viszont így túl egysíkú, jó lenne behozni a fakózöldeket is. A csúszkasor legalján találod a Camera Calibration részt, ahol a Shadows felület Tint csúszkájának zöld irányba tolásával a lilás elszínezés mellé megkapod a zöldeset is.

Így már a színek tényleg emlékeztetnek egy egykor szebb színeket látott, de mára kifakult papírképre.

Sötétség a sarkokban

Ha egy kicsit erősíteni akarsz az „olcsó fényképezőgép” hangulaton, adhatsz némi vignettálást is a képhez. A Vignettes részben állítsd tetszőleges mínusz értékre az Amount csúszkát és a sarkok sötétedni kezdenek.

Tavaly, vagy 30 éve?

A képről így már tényleg nehéz eldönteni, hogy pár hónapja, vagy sok éve készült-e? Papírra nyomtatva a hatás még hihetőbb.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner