Színtelítettség II. Photoshopban

Színtelítettség II. Photoshopban

Élénkebb színek, nem éppen hagyományos módon.

Ismét egy kerülőúton próbálunk eljutni a célunkhoz. Mindez persze azért, mert a régi út rövidebb ugyan, de az élmény miatt megéri a hosszabbon végigmenni. A cél ezúttal a kép színtelítettségének növelése, ami a megszokott Hue/Saturation paranccsal túl könnyű lenne és a végeredmény sem minden esetben kielégítő. Találtunk egy másik megoldást, ami néhány pillanattal hosszadalmasabb, de szebb eredményt ad. Akit érdekel, kerüljön beljebb!

Töltsd be a fotót!

Kissé sápatag ez a fotó, már ami a színeket illeti. Persze van aki így szereti, de mi most képeslap-szerű színorgiát szeretnénk.

Neonparádé

Ha a hagyományos módszer szerint állsz neki, akkor az Image/Adjustments/Hue/Saturation (Kép/Korrekciók/Színezet/Telítettség) menüpontot választod, majd a megjelenő ablakban feltolod a Saturation csúszkát. Az eredmény, élénkebb színek. Igen ám, de nagyobb értéket használva a kép világossága is megszenvedi a beavatkozást. Az élénkebb színterületekről eltünedeznek a tónusok. Próbáljunk ki egy fokkal kíméletesebb módszert!

Laboratórium

Ahhoz, hogy csak a színekkel dolgozzunk és ne befolyásoljuk a világossági információkat, át kell váltanunk LAB színmódba, az Image/Mode/Lab Color paranccsal. A jobb oldali panelek közül válaszd a színcsatornákét (Channels) Itt egy világossági csatornát (Lightness) és két színcsatornát látsz (a+b).

Jelöld ki elsőként az a csatornát!

Összetett

A menüpontok közül válaszd az Image/Apply Image (Kép/Összetett kép) lehetőséget és állítsd be a fenti képen látható értékeket. Csak a Blending (Összhatás) ponton kell változtatnod. Ezt állítsd Overlayre (Átfedés).

A következőkben jelöld be a b színcsatornát, majd az előző lépést ismételd meg ezzel is. Ugyanúgy az Overlay lehetőséget válaszd (valószínűleg ez lesz alapból aktív).

Élénkebben

Ha elkészültél nyugodtan visszaválthatsz RGB színmódba (Image/Mode/RGB Color), a színek nem változnak.

Végső képünk hasonlóan élénk színeket mutat, mint a hagyományos színtelítettség növelésnél beállított, de egy fokkal több tónussal.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner