Színtelítettség GIMP képszerkesztőben

Színtelítettség GIMP képszerkesztőben

A színtelítettség emelése alapjában pofonegyszerű feladat. Betöltjük a képet aztán az Árnyalat-telítettség parancs ablakában feljebb húzzuk a telítettséget és kész. Igen ám, de nagyobb mértékű emelésnél a digitális fényképezőgépeknél előforduló színzaj mértéke is nőni fog, nem is beszélve arról, hogy a kép elkezd szétesni, színei töredezetté válnak. Sokkal kíméletesebb módszer, ha ugyanezt az élesítést egy külön rétegen ejtjük meg, majd a két réteg összhatásmódjával „játszunk”. Ezt mutatjuk be az alábbi GIMP tippben.

Töltsd be a fotót GIMP-be

Színtelítettség GIMP képszerkesztőben 1.

Ezen a naplemente részleten szeretnénk kiemelni az izgalmas színkavalkádot.

Réteg másolata

Színtelítettség GIMP képszerkesztőben 2.

Első lépésünk mi más is lehetne, mint az eredeti háttérréteg duplázása. Ehhez a rétegek palettán kattints az alsó sorban jelölt ikonra és létrejön a „Háttér másolata” nevű új réteg. Ez maradjon kijelölve!

Az ablak tetején lévő Mód menüben válaszd ki a Szín összhatásmódot, így a két réteg színeit egyezteti majd a szoftver.

Telítünk

Színtelítettség GIMP képszerkesztőben 3.

Következhet a színek telítettségének növelése a felső rétegen. A két réteg Szín összhatásmódja miatt a telítettség érvényesül majd a végleges képen, de a színzaj emelkedése nem lesz olyan mértékű, mintha csak egyszerűen emelnénk a színtelítettségen.

Válaszd ki a Réteg/Színek/Árnyalat-telítettség menüpontot, majd a Telítettség csúszkát told jobbra tetszőleges mértékben. Nálunk ez 50 volt. Ha bejelölted az Előkép jelölőt, a változást az eredeti képen is nyomon követheted.

Vörös az ég alja

Színtelítettség GIMP képszerkesztőben

A végeredmény a kiinduló képnél erősebb színeket mutat, de még komolyabb mértékű emelésnél sem kezd szétesni, töredezni a kép.

Végül a Réteg/Összefésülés lefelé paranccsal egyesítsd a két réteget és mentsd a képet!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner