Víztükör hatás Photoshopban

Víztükör hatás Photoshopban

Ha jó dolgodban már nem tudsz mit kezdeni a képeddel, rontsd el, vagy dobd fel egy utólag rajzolt műtó segítségével. Az alap elgondolás nagyon egyszerű, vágj ki egy tetszőleges darabot, tedd be fordítva és hitesd el mindenkivel, hogy az ott víztükör. Na de, hogyan kell ezt megcsinálni Photoshopban?

Tölts be egy fotót Photoshopban!

Víztükör hatás Photoshopban 1.

Tökéletes alap egy képzeletbeli tó létrehozásához. Itt elől ezt az unalmas aszfaltot ki is cserélhetjük egy kicsit érdekesebb víztükörre.

Kivágni a felsőt

Víztükör hatás Photoshopban 2.

Először is határozd meg azt a területet, hová a víztükröt szeretnéd. Nálunk ez az aszfaltcsík. A tükröződéshez a felső képrészre lesz szükséged. Vágd ki a felső részt a Polygonal Lasso Tool (L gomb) segítségével, apró kattintásokkal körbejelölve!

Nálunk az aszfalt egy kis ívvel fut, így a kijelölésnek ehhez kell igazodnia. A leglényegesebb a képen pirossal jelölt ív. Itt kezdődik majd a képzeletbeli víztükör. A többi részt csak gyorsan jelöld körbe a képen kívül.

Igazodj!

Víztükör hatás Photoshopban 3.

A kijelölés után nyomj Ctrl+C, majd Ctrl+V billentyűket. Ezzel kimásolod a jelölt darabot, mard új rétegként beszúrod a képbe. Ez lesz a tükröződésünk, de előbb még igazítsuk be!

Válaszd ki az Edit/Transform/Flip Vertical (Szerkesztés/alakítás/Függőleges tükrözés) parancsot, amely feje tetejére állítja a képdarabot. Ezután a Move Tool (V gomb) segítségével húzd a kép aljára és igazítsd oda, ahová a vízfelszínt szeretnéd.

Láthatod, hogy az íves szél miatt a tükörkép a bal oldalon nem illeszkedik jól, épp az ellenkező irányba hajlik. Ezt a következő lépésben orvosoljuk.

Idomítsunk!

Víztükör hatás Photoshopban 4.

A szélek igazításához ismét az Edit/Transform menüpontra lesz szükség, de ezúttal a Warp opcióra. Az ív felhúzásához a kapott torzítókeret bal felső pontját kell felfelé húznod, így a képdarab sarka is ebbe az irányba hajlik. Az ívre egy kicsit rásegíthetsz, ha a tőle jobbra lévő fogópontot egy kissé lefelé tolod. Így tökéletesen illeszkedik majd a tükörréteg az eredetileg kigondolt helyére.

Fényhatás

Víztükör hatás Photoshopban 5.

A minél eredetibb víztükörhöz át kell állítanunk a felszín fényességét is, hiszen a vízen nem olyan erőteljesen jelenik meg a tükörkép. Egyszerű dolgod lesz, látogass el az Image/Adjustments/Brightness/Contrast (Kép/Korrekciók/Világosság/Kontraszt) menüponthoz, majd a Brightness (világosság) és Contrast értéket is csökkentsd tetszés szerint. Nem árt a kontrasztot jócskán visszavenni, majd ehhez igazítani a világosságot, de mindenképp csökkentsd mindkét értéket!

Nem olyan éles

Víztükör hatás Photoshopban 6.

Egy kis finomítás következik. Lépj be a Filter/Blur/Gaussian Blur (Szűrő/Elmosás/Gauss Elmosás) szűrő munkaablakába és állíts be egy enyhébb elmosást, csak akkorát, hogy az új réteg tartalma, vagyis a későbbi víztükrödön lévő tükörkép egy kicsit életlenebb legyen az eredeti képtől.

Műhullámok

Víztükör hatás Photoshopban 7.

Akár ki is hagyhatod ezt a lépést, de ha szeretnél egy kis fodrozódást is a víztükörre, akkor válaszd ki a Filter/Distort/Acean Ripple (Szűrő/Torzítás/Vízfelszín) nevű szűrőt. Ripple Size-nak bármilyen méretet beállíthatsz. Ha nagy a képed, legyen jó nagy az érték. A Ripple Megnitude viszont legyen alacsony értékű, mivel a Photoshop ezen effektje nem túl élethű, csak elrontanád az egészet egy túl erős fodrozódással. Maradjunk az enyhe hullámoknál!

Zsugor

Víztükör hatás Photoshopban 8.

Valamivel természetesebben mutat az ál-víztükör, ha nyomsz egy Ctrl+T kombinációt, majd az így kijelölt rétegtartalmat az egyik alsó fogópont segítségével összébb tolod. Ez jót tesz az előbbi műhullámoknak is.

Tükörkép

Víztükör hatás Photoshopban

Máris ott díszeleg a „vízen” a kép felső felének tükörképe. Ráadásul azon a vízen, ami eredetileg ott sem volt a képen. Varázslat, szemfényvesztés!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner