Távlatpont / Vanishing Point Photoshopban

Távlatpont / Vanishing Point Photoshopban

Hiába torzul a kép, a másolt minta illeszkedni fog.

A hibás képterületek eltávolítására elég sok lehetőségünk adódik a Photoshopban, ezek közül is a legfejlettebb eszköz a Vanishing Point, vagy magyarul Távlatpont. Kezelésének elsajátítása egy kis gyakorlást igényel, amelyre itt a lehetőség, ha végigköveted cikkünket.

Tölts be egy fotót!

Ahogy a fenti képen látszik, az épület néhol egy kis renoválásra szorul. Ezek a hibák viszonylag könnyen kijavíthatók például a Photoshop klónozó ecsetével. Egy hasonló, „épp” területről mintát véve átmásolhatjuk azt a hibás részre, ezzel lefedve a problémás területet.

Nem stimmel

Igen ám, de nem lesz ez ilyen egyszerű. A fenti képen ugyan sok ismétlődő mintázatot találunk, amely megfelelő lehet a klónozáshoz, de a méretük és állásuk nem minden esetben illeszkedik a kép többi részéhez. Ha például jobbról kijelölünk egy épp részt, és azt a bal oldali hiba kijavításához használjuk, az sehogy sem fog illeszkedni a szabályos mintázatba. Máshogy áll, és a perspektívatorzulás miatt oda kisebb mintát kell helyeznünk. Végső soron javíthatók a hibák a hagyományos módszerrel is, de nagyon sok plusz mintavétel és festegetés eredményeképpen.

Van egy sokkal kifinomultabb módszer is a Vanishing Point(Távlatpont), mely a perspektíva változásának megfelelően változtatja a mintázatot is. Ezt az eszközt csak a Photoshop CS2, vagy újabb szoftververziókban találjuk.

Perspektíva

Lépj be a Filter/Vanishing Point (Szűrő/Távlatpont) eszköztárba! Egy külön ablakot kapsz, jobbra a használható eszközök ikonjaival, fent ezek aktuális beállításaival, balra lent pedig a középső nézőkép nagyításával.

Első körben nem kell állítanod semmit. A kijelölő ikon lesz aktív. Segítségével kijelölheted a javítandó terület perspektíva torzulását. Kattints az épület homlokzatának négy sarokpontjára! Egy négyzethálós kijelölést kapsz.

Mintát veszünk

Most kattint a mintavevő eszköz ikonjára, amely ugyanaz, mint a klónozó ecseté, a normál eszközpalettán. A Diameterrel beállíthatsz egy tetszés szerinti ecsetméretet, a Hardnesszel, pedig a széleinek elmosását. Az Opacity az átlátszóságot szabályozza. Ezeket mind érintetlenül hagytuk ennél a példánál. A Heal menüben viszont az ONlehetőséget jelöltük ki, vagyis klónozó ecsetünk Healing ecsetként viselkedik majd, és figyelembe veszi nem csak a minta, de a klónterület tulajdonságait is. Az Aligned négyzetet is hagyd kijelölve, így az ecset mindig azonos távolságról vesz mintát.

Kattints az ALT gomb nyomva tartása mellett az épület egy épp részére! Ezzel mintát vettél ebből a területből.

Klón

Ha a klónozó ecset egérmutatóját ezután a hibás terület fölé viszed a szoftver az új mintával takarja ki azt. Egy kattintás és a minta a régi, hibás képrész fölé kerül.

Ugyanígy átviheted a mintát a többi problémás terület fölé is. A szoftver minden esetben a perspektívának megfelelő, azonos távolságból vesz mintát a képből, amit a hibás rész fölé másol. Újabb mintavételre – kis szerencsével más nem is igen lesz szükséged, a minta szinte mindenhol illeszkedni fog.

„Hibátlan”

Minimális kézügyességgel és képzelőerővel a fenti végeredmény hozható létre, egy kicsit több beleérzéssel pedig sokkal jobb.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner