Tekintet kiemelése GIMP képszerkesztőben 5.

Tekintet kiemelése GIMP képszerkesztőben

Egy kis bepillantás a magazin címlapfotók titkaiba. Átható tekintet néhány pillanat alatt GIMP képszerkesztőben, csupán némi kézügyesség, szépérzék és a Shift+D billentyûkombináció szükséges hozzá, mely a fura nevű „Vonások fakítása vagy sötétítése” eszközt aktiválja.

Töltsd be a fotót GIMP-be…

Tekintet kiemelése GIMP képszerkesztőben 1.

Adott egy darab tekintet, csupán kissé szúrós. Tegyük áthatóbbá!

Világos lép

Tekintet kiemelése GIMP képszerkesztőben 2.

Az eszközpalettáról válaszd ki a a Vonások fakítása vagy sötétítése eszközt (Shift+D). Az alsó ablakrészben láthatod az opcióit. Elsőként válassz egy közepes méretű, lágy szegélyű, lehetőleg kerek ecsetmintát!

Típus szekcióban jelöld be a Fakítás pontot, hiszen a következő lépés a szem fehérjének világosítása lesz. A Mód résznél válaszd a Fényes színek jelölőt, így csak a világos képrészek, például a fehérközeli területek világosodnak. A Kitettség jelenti a világosítás mértékét. Érdemes viszonylag alacsony értéket választani és inkább többször átfutni az ecsettel a világosítani kívánt területen. Így pontosabban és szebben dolgozhatsz.

Fehérje

Tekintet kiemelése GIMP képszerkesztőben 3.

Most a beállított ecsettel festegesd át a szem fehér területeit, hogy azok még világosabbnak tűnjenek. Ugyanazon a területen többször átmehetsz az ecsettel, így fokozatosan világosodik majd a szem. Lehetőleg ne ess túlzásba! A teljesen „kiégetett” szemfehérje egy átlagos portrén nem mutat jól. Maradjunk csak a „közelfehérnél”!

Sötét lép

Tekintet kiemelése GIMP képszerkesztőben 4.

Következik a szem többi részének sötétítése. Jelöld be a fent látható két opciót, azaz a Sötétítés és az Árnyékok jelölőt. A többi beállítás maradhat az előbbi.

Festés sötéttel

Tekintet kiemelése GIMP képszerkesztőben 5.

Az utolsó lépés a szem szivárvány hártyájának és pupillájának sötétítése, már amennyiben szükségét látod. A sötétített rész a szem immár vakítóbb fehérjével nagyszerű kontrasztot és még szúrósabb tekintetet ad. Itt is többször fesd át az említett területeket!

A végeredményt hasonlítsd csak össze a kiinduló állapottal! Ha jól dolgoztál látványos változásokat tapasztalhatsz. A tekintet azonnal a szemre vonzza majd a kép szemlélőjének figyelmét.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner