Vágás és forgatás Lightroomban

Vágás és forgatás Lightroomban

Tetszőleges méretű és állású képdarabot vágunk és forgatunk Lightroomban.

Ikon

Vágás és forgatás Lightroomban 1.

Ebben a fejezetben a Develop (szerkesztés) rész bal oldali eszközsorának tetején lévő Crop Overlay eszközről lesz szó. A LightRoom 2.0-ás verziójában találkozhatunk vele először és segítségével könnyedén vághatjuk, vagy forgathatjuk a RAW képet.

Az ikonra kattintva, alatta egy beállító ablak nyílik meg a legfontosabb opcióival.

Segítenek a sarkok

Vágás és forgatás Lightroomban 2.

Ha kiválasztjuk ezt az eszközt a képen egy harmadolórács jelenik meg. A harmadoló metszéspontok segítségével egyszerűen beigazíthatjuk a főtémát a megfelelő helyre, illetve a vonalak a vízszintes és függőleges meghatározásához is jól jönnek majd.

A kép vágásához legegyszerűbb a sarkaiban és szélein megjelenő fogópontokat használni. Csak ragadd meg bármelyiket az egérmutatóval és húzd tetszőleges irányba! A keret mérete csökken jelezve a kivágandó kép új széleit.

A vágóeszköz

Vágás és forgatás Lightroomban 3.

Egy külön vágóeszközt (Crop Frame Tool) is kiválaszthatsz a beállító ablakon. Ezzel a kép tetszőleges pontjára kattintva, majd egy négyszöget húzva, szintén kijelölhetjük a vágni kívánt darabot. A darab széleit és sarkait ezután ugyanúgy átméretezhetjük, mint a fentiekben.

Képarányok

Vágás és forgatás Lightroomban 4.

Fontos lehet még a képarány beállítása, melyet ugyanabban a sorban, az Aspect menü alatt szabályozhatsz. A jobbra lévő lehulló menüben több, előre definiált oldalarányt választhatsz ki. DSLR képeknél ez többnyire a 2×3 értéke, míg kompaktoknál 5×7.

Ha az Original beállítást választod az eredeti képnek megfelelő oldalarányt kapsz. Bárhogy húzod a vágókeretet, mindig ugyanolyan oldalakat kapsz, mint a kiinduló képnél. A menü melletti kis lakat ikon is erre szolgál. Ha zárva van, az oldalarány mindig ugyanaz marad.

Amennyiben teljesen egyedi vágást szeretnél, például egy vékony csíkot, válaszd a Custom pontot, vagy az Enter Custom alatt adj meg saját oldalarányt! A lakat ikonra kattintva – képletesen kinyitva azt – szintén feloldhatod a zárolt méreteket.

Manuálisan

Vágás és forgatás Lightroomban 5.

Amint beállítottad a kívánt vágókeret méretet, tovább szerkesztheted a képet. Lehetőséged van például a vágókeret alatti képtartalom eltolására. Mindössze a nyíl gombokat kell használnod a billentyűzeten, vagy kattints a kép belsejébe, és a bal egérgombot nyomva tartva toldd a képet tetszőleges irányba a vágókeret alatt!

A fotó el is forgatható, még a vágás előtt. Ehhez a sarkokon kívül kell vinned az egérmutatót, majd a bal gombot lenyomva bármely irányba elfordítani a képet.

Számszerű döntés

Vágás és forgatás Lightroomban 6.

A forgatáshoz kapunk egy pontosabb opciót is a beállító ablakon. A fenti csúszkán jobbra vagy balra tolva, akár +/- 0,01 pontossággal is elfordíthatod a képet, legfeljebb -45 – +45 fokig.

Ha teljes 90 fokos forgatást szeretnél, a Photo menüpont alatti Rotate Left (balra 90 fok), illetve Rotate Right (jobbra 90 fok) parancsokat válaszd! Ugyanitt a Flip Horizontal paranccsal vízszintesen (180 fokban) tükrözheted a fotót, a Flip Vertical segítségével pedig ugyanezt teheted függőlegesen. A 90 fokos forgatások és tükrözések nem csak a képet, de a rajta lévő vágókeretet is elfordítják.

Ha ferde a horizont

Vágás és forgatás Lightroomban 7.

Sok esetben fogalmunk sincs, hogy mennyit kéne forgatni egy képen, hiszen szemre elég nehéz megmondani, hogy mondjuk a ferdére sikerült horizont 5, vagy 6 fokot dől. Ilyenkor jön jól az opciós ablak bal alsó sarkában lévő vízmérték ikon.

Csak ki kell nézned a képen egy olyan egyenest, amelynek vízszintben, vagy függőlegesben kéne lennie, kattintani egy pontján, majd egyenest húzni ennek mentén egy másik pontjáig. Példánkon a vonat alsó szélét használtuk, ez biztosan vízszintben volt eredetileg. Amint elengeded az egérgombot a kép a dőléshez legközelebbi vízszintes, vagy függőleges irányba áll. Ha 45 fok alatti a dőlés, akkor vízszintesbe, ha efölötti, akkor függőlegesbe.

Variáció

Vágás és forgatás Lightroomban

Eljátszottunk még egy kicsit a vágó és forgató eszközökkel, majd Entert nyomva véglegesítettük a beállításokat. Ekkor eltűnik a beállító ablak és csak a kerettel megjelölt képdarabunk marad, a beállított elforgatással. A variációk száma végtelen.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner