Visszavonás IV. Photoshopban

Visszavonás IV. Photoshopban

Kijelölt terület visszaállítása egy korábbi állapotra.

Azt hiszem ezen nincs mit előre magyarázni. Az alcím mindent elmond: a fotón végrehajtunk egy módosítást, majd egy részét kijelöljük és visszaállítjuk egy korábbi állapotába. Mindehhez a History panelre és a kijelölt terület jobb gombbal előcsalható opcióira lesz szükség.

Tölts be egy fotót!

Meglehetősen komorra sikerült fotónkon világosítani szeretnénk. Főleg az alsó felére fér rá egy kis plusz, úgyhogy kezdjünk is neki!

Egyszerűen

A legegyszerűbb eszközt választottuk az Image/Adjustments/Brightness/Contrast (Kép/ Korrekciók/ Világosság/ Kontraszt menüpont segítségével, majd a fotó alsó felét figyelve jócskán megemeltük a világosságot és némileg hozzá igazítottuk a kontrasztot is, hogy nem maradjon bágyadt, lapos a kép.

A probléma viszont az, hogy a kép teteje, különösen az ég így túl világos lett. Az eddig ott lévő halvány felhőtakaró teljesen fehérré, részlettelenné „égett”.

Vissza a múltba

A Photoshop segítségével könnyen visszaállíthatjuk a fotó egészét, vagy akár egy részét is bármely előző állapotba.

Kattints a History palettára majd a lépések bal oldalán lévő négyzetek bármelyikébe! Itt most csak egy módosításunk volt, tehát csak a kép eredeti állapotára léphetünk vissza. Ezután következhet a History Brush (Előzmény ecset), de arról már szót ejtettünk korábbi visszavonási tippjeinknél, melyeket a lenti link listában megtalálsz. Nem csak az említett ecset segítségével, de akár egy normál módon kijelölt területen belül is visszaléphetünk a kijelölt előző állapotba.

Kijelölve

A Polygonal Lasso eszközzel nagyjából jelöld körbe a visszaállítandó területet. Most ugyebár az a cél, hogy a kép teteje olyan maradjon mint eredetileg volt és csak az alja legyen világosabb.

Én a kép széleitől kifelé is jó nagy helyet hagytam a kijelölésnek, mivel a jelölő körvonal széleit kicsit összemossuk, hogy lágy legyen az átmenet az eredeti és a módosított képrész között. Ehhez csak kattints jobb egérgombbal a kijelölésen belül, majd a megjelenő menüben válaszd ki a Feather (Lágy szél) lehetőséget és írj be egy nagy értéket! Kis képünkhöz 100-as értéket használtunk.

Kitöltés történelemmel

A következő lépés is egy a jobb egérgomb legyen a kijelölésen belül, majd ugyanabból a menüből most válaszd ki a Fill (Kitöltés) opciót! Ennek segítségével egy színnel, vagy átmenettel töltheted ki a kijelölt területet, de akár egy korábbi képállapottal is.

A Contents menüben válaszd ki a History lehetőséget, Az Opacity-t pedig állítsd 100%-ra! Így teljes mértékben visszaállítja a szoftver az eredeti képterületet, de mivel a kijelölés szélét elmostuk egy lágyabb átmenetet is kapsz a módosított és visszaállított képrészek között.

Kecske és káposzta

Ez pedig a végeredmény. Újfent a „kecske és a káposzta” esete. A kép felső részének eredeti világossága is megmaradt, de a kívánt alsó rész is világosodott.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner