Páramentesítés Photoshopban

Páramentesítés Photoshopban

A következőkben semmi extrát nem teszünk, amit ezen oldal hasábjain ne tettünk volna már meg. Egy nagyon könnyű kontraszt emelésről és az „eltolódott” színarányok visszaállításáról lesz szó. A leírás tökéletes alap annak megértéséhez miként építhetők egymásra a Photoshop legegyszerűbb menü parancsai, és hogyan oldható meg így egy látszólag komoly feladat. A komoly feladat most, a városra telepedett köd eltávolítása.

Tölts be egy fotót!

Páramentesítés Photoshopban 1.

Azt hiszem nem kell sokat magyaráznunk, mi a baj ezzel a képpel. A levegő magas páratartalma miatt a teleobjektívvel készült képeinken gyakran találkozhatunk ilyesmivel. Kékes, kontraszttalan, egyszóval ködös fotó. De nem reménytelen!

Kontraszt a helyére

Páramentesítés Photoshopban 2.

A megfelelő kontraszt beállításához számos módszer közül választhatunk, akinek kedve tartja, nyugodtan mazsolázhat az oldalunk alján lévő linkek közül. Mi az árnyalati szintek beállítását választottuk, amelyhez az Image/Adjustments/Levels (Kép/Korrekciók/Szintek) parancsra lesz szükség.

A megjelenő ablak közepén lévő három nyíl közül a két szélsővel lesz dolgunk (fekete és fehér), amelyeket úgy kell a grafikon közepe felé húznunk, hogy a felettük látható „hisztogram-hegynek” legalább a két szélét érintsék. A fekete nyilat húzhatjuk beljebb is, ezáltal az előtér kontrasztos részei túl sötétté válnak, de számunkra a városka a legfontosabb.

Állítsd be elgondolásod szerint a nyilakat és közben figyeld az eredeti kép változásait!

Sötétek színei

Páramentesítés Photoshopban 3.

A kontraszttal végeztünk, de a köd miatt a kép teljesen kékes színt kapott. Ezt el kell távolítanunk róla.

Lépj az Image/Adjustments/Selective Color (Kép/Korrekciók/Szelektív színkorrekció) menüpontra, amelynél szín-, és világossági tartományonként állíthatod a színeket!

Elsőként a fenti Colors (Színek) menüből válaszd a Blacks, vagyis a feketék pontot! Ezzel a sötét, árnyékos részek színeit szabályozhatod. Alul a Method jelölőpont legyen Relative állásban.

Yellow csúszkát toldd pozitív irányba (nálunk +25%), így eltüntetheted a sötét területek kékes elszíneződését!

Középtónusok színei

Páramentesítés Photoshopban 4.

Ha elkészültél a Colors menüben válts át a Neutrals pontra, amely a kép középtartományainak színét befolyásolja!

Most is a Yellow csúszkán állíts leginkább! Mi teljesen jobbra toltuk. Emiatt a kékes-zöld területek újra egy kis napfényt kaptak és harsányzölddé változtak. A Magenta csúszkával a háztetők vörösét teheted élettelibbé, a Cyan lejjebb húzásával pedig a zöldes árnyalatokon csökkenthetsz egy kicsit.

Fontos megjegyezned, hogy nincsenek szabályok. A fenti beállítások, csak a példaképünkre vonatkoznak. Saját képnél folyamatosan ellenőrizd a változást és ennek megfelelően állítsd be az értékeket!

A köd felszállt

Páramentesítés Photoshopban

A messzeségben még láthatók a köd nyomai, de erre szükségünk is van a kép térbeliségéhez, a távlathatás érzékeltetéséhez. A lényeg, hogy teleobjektíves kisvárosunk végre színesben élvezhető.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner