Adobe Lightroom - Színkalibráció 3.

Adobe Lightroom – Színkalibráció

Csak a mi fényképezőgépünkre jellemző, egyedi színprofilt készítünk Lightroomban.

Kalibrációs ablak

Adobe Lightroom - Színkalibráció

Célunk egy olyan egyedi színprofil létrehozása, amely csak egy bizonyos fényképezőgép képeire lesz hatással. És itt nem egy típust értek, hanem egy bizonyos modellt, vagyis saját gépünket.

Nézzünk elsőként egy egyszerűbb profilbeállítást, amit bárki könnyedén elvégezhet!

Az ehhez szükséges kezelőket a Develop szekció szerkesztőpalettáinak legalján, a Camera Calibration ablakban találod.

Előkészületi beállítás

Adobe Lightroom - Színkalibráció 2.

Mielőtt nekiülnénk érdemes ellátogatni az Edit/Preferences menübe, azon belül pedig a Presets fülre. Ellenőrizd, hogy be van-e jelölve a Make defaults specific to camera serial number lehetőség. Ez a pont arra utasítja a Lightroomot, hogy a mentett alap beállításokat egy bizonyos szériaszámú fényképezőgéphez rendelje.

Beköszönt az ősz

Adobe Lightroom - Színkalibráció 3.

Ha bejelölted térj vissza az említett kalibrációs ablakhoz és állíts be tetszőleges színeket. Később ezek jellemzik majd a fényképezőgéped által készített képeket.

Reset Shadows részben az árnyékokat teheted zöldesebbé, vagy bíbor árnyalatúvá. A RedGreen és Blue szekciókban a vörös, zöld és kék színtartományok színezete (Hue) állítható melegebbre vagy hidegebbre, illetve telítettsége (Saturation) csökkenthető vagy növelhető.

Mi a nyári színek helyett őszi hangulatot, vöröses lombozatot állítottunk be, de tetszőleges értékeket is megadhatsz, ízlésed szerint.

Alapvetés

Adobe Lightroom - Színkalibráció 4.

A kalibrációt a Develop/Set Default Settings paranccsal mentheted. Egy megnyíló ablakban a Lightroom közli a fényképezőgépet típusát és szériaszámát. A beállítások ettől kezdve az ugyanilyen szériaszámmal rendelkező gép össze képére érvényesek lesznek. Ehhez azonban használnod kell az Update to Current Settings gombot, amely véglegesen elmenti a beállított kalibrációt.

Hasonló sémával

Adobe Lightroom - Színkalibráció 5.

Az ezután behívott képek – feltéve, hogy ugyanazzal a géppel készültek – már alapból ilyen színekkel jelennek meg a Lightroomban.

Ha törölni szeretnéd a kalibrációt a Develop/Set Default Settings menüpont alatti Restore Adobe Default Settings gombbal teheted.

Sorban

Adobe Lightroom - Színkalibráció 6.

Abban az esetben, ha előzőleg egyszerre több képet is behívtál, az elsőn (vagy a sorozatra jellemzőn) csináld meg a fenti első négy lépést. Ezután a többi képre kattintva a szerkesztő paletta alján lévő Reset gombbal bármelyikre alkalmazhatod az egyedi színprofilt.

Az egyedi színprofil beállításának azonban nem csak ez a lényege. Segítségével a valósághoz közelebb álló színekre is rábírhatjuk gépünket, egyszóval kalibrálhatjuk. Ehhez azonban már némi külső segédeszközre is több időre is szükségünk lesz. Legközelebb erről lesz szó…

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner