Ál-infraszűrő II. Photoshopban

Ál-infraszűrő II. Photoshopban

Fekete ég fehér lombokkal…hát persze, infraszűrő!

Következő tippünk a Photoshop CS3, vagy újabb verziót használóknak nyújt segítséget, és az infraszűrők egyedi képhatásának imitálását célozza meg. Azt már tudjuk, hogy szűrőkből mindig valódit érdemes használni, de ha egy képen ideálisak a színek megpróbálkozhatunk a Photoshopban is utánozni őket. Ilyen a kék ég, zöld lombozat kettős, amely gyakran infraszűrőért kiált.

Tölts be egy fotót!

Lehetőleg napsütésben készült, tavaszi-nyári tájképnél próbáld ki ezt az effektust, hiszen az infraszűrő többek között a növények zöldjét, és a kék eget is befolyásolja. Ezen a két színen érezni leginkább a hatást. Az sem baj – sőt előny – ha a kék égen felhők is vannak. A drámaian fekete égbolton jól mutatnak majd a fehéres pamacsok, kiválóan ellenpontozva a sötétséget.

Érdemes teljes méretű, és nem már webgalériához kicsinyített fotóval dolgozni, majd az infra hatás felvitele után kicsinyíteni. Erősen belenyúlunk a színcsatornákba, ami plusz zajt, töredezettséget okozhat a képen. Ez később kicsinyített méretben kevésbé lesz zavaró.

Ennyi az egész

Az újabb Photoshop verziókban szinte semmi dolgod. Csak keresd meg az Image/Adjustments/Black and White (Kép/Korrekciók/Fekete-fehér) menüpontot, majd a Presetek közül válaszd az Infrared (Infravörös) lehetőséget…és kész.

Hasonló Presetet találsz egyébként az ugyanebben a menüben lévőChannel Mixer (Csatornakeverő) pont gyári mentéseinél is, de a fenti jobb végeredményt ad.

Némi utómunka

Itt akár meg is állhatsz, ha tetszik a végeredmény, de tovább is finomíthatod a képet. Ha még sötétebb eget szeretnél a Blues csúszkát kell balra mozdítanod, ha pedig a lombozatot akarod világosítani a Yellows és Greens csúszkákat húzd jobbra!

Kékes

Jót tesz a képnek egy nagyon enyhe kékes beütés is, ami még kontrasztosabbá teszi a szemlélő számára.

A Tint ablakban állíts be egy nagyon halvány kék színt, olyan halványat, ami szinte már fehér. Ezután a Saturation csúszkán szabályozd a telítettségét. Elég 2-3%-os szaturációt állítani, így a kép egy alig érezhető kékes beütést kap.

Túl a vörösön

Fotónk valóban olyan, mintha egy infravörös szűrővel dolgoztunk volna. Most következhet a kicsinyítés, ha szükség van rá.

Aki CS3-nál régebbi Photoshop verziót használ, a lenti linken talál tippet ugyanerre az effektusra.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner