Fehéregyensúly hiba javítása II. Photoshopban

Fehéregyensúly hiba javítása II. Photoshopban

Csak erős idegzetűeknek! Fehéregyensúly manuálisan? Brrr!

Persze-persze, van már ezernyi plugin és beépített parancs a Photoshop új verzióihoz, melyekkel két másodperc alatt javítható az eltolódott fehéregyensúly. Következő leírásunk nem is időhiányban szenvedőknek, hanem mazochistáknak szól. Olyanoknak, akik szeretnek kísérletezni, más utakat járni, még ha az az út kissé göröngyösebb is. A Curves parancs segítségével még nem próbálkoztunk meg komolyabb feladatokkal. Itt az idő!

Nyisd meg a fotót!

Valaki valamit nagyon elbaltázott a fehéregyensúly beállításnál.

Első dolgunk annak megállapítása, hogy a kép, mely irányban tér el az emberi szem által látott színektől. Ezúttal könnyű a dolgunk, hiszen a háttér eredetileg fehér volt, tehát az azon megjelenő kék-cián szín nemkívánatos számunkra.

Ehhez a zöld és a piros színcsatornák görbéit kell kezelésbe vennünk és a kék csatorna marad érintetlen. Ha a színeltolódás zöldes, akkor a kék-piros csatornákon, ha pirosas, akkor a kék-zöld csatornákon dolgozunk.

Zöld színcsatorna

Nyisd meg az Image/Adjustments/Curves(Kép/Módosítások/Görbék) parancsot. A megjelenő ablak tetején, a Channel (Csatornák) lehulló menüből válaszd ki a Green (Zöld) csatornát. 

A görbe jobb felső fogópontját az egérmutatóval megragadva, húzzuk balfelé.

Piros színcsatorna

Tegyük ugyanezt a Red (Piros) csatornára váltva is. Az ablak Preview (Előnézet) jelölőjét mindenképpen aktiváljuk, hiszen eközben látnunk kell a kép változásait. Amennyiben az eredmény finomításra szorul, váltsunk vissza újra a zöld csatornára és finomítsuk a beállítást.

Megadhatunk számértéket is, mondjuk -1 lépésenként az Input beviteli mezőben. Ugyanígy a piros színcsatorna Input értékének finom változtatásával lassan visszaállíthatók a kívánt színarányok.

Mint két tojás

A végeredmény ezúttal sokkal inkább a valós színeket adja vissza.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner