Android: Retrica 1.

Android: Retrica

Unod már az egy gombnyomásos képszerkesztő szoftvereket, melyekkel utólag alakíthatod át fotóidat? Szeretnéd már a fényképezés pillanatában látni a végeredményt? A Retricát neked találták ki, feltéve, hogy régies (Instagram-szerű) effektusokat szeretnél a képre vinni.

Egy gyakorlatilag egy androidon, vagyis mobil eszközökön (okostelefon, tablet) futó fényképező szoftver, melynek segítségével néhány érintéssel szép, retro hatású fotókat készíthetsz és menthetsz.

A Retrica alkotói szerint egy retro kamera szoftvernek nem kell mindenképpen régies hatásúnak lennie. Igazuk is van. A programozók néha átesnek a ló túloldalára, és próbálják a külsőségekben is erőltetni miről szól az adott alkalmazás. Ez a szoftver modern, letisztult kezelőfelületével is szép, és inkább előnyére válik ez az átgondoltság és egyszerűség. Persze forradalmi újításokra nem kell számítani. Aki használt már fényképező szoftvert, nem fog eltévedni benne. Valahogy így néz ki:

Android: Retrica 1.

Természetesen, ha a mobilt 90 fokkal elfordítjuk az ikonok is elforognak, és a bal vagy a jobb képszélen láthatók.

A Retrica hátránya, hogy hagyományos fényképezési beállításokat nem kapunk, tehát fénymérési, vagy fókuszmódot, esetleg az expozíció korrekcióját elfelejthetjük. Csak effektusok vannak, melyek már az élőképen is láthatók. Emiatt a kép picit szaggat (legalábbis egy Nexus 7 2013-on), de nem vészesen.

Az élőkép felső két sarkában lévő ikonokkal hívhatjuk be az opciókat, és válthatunk az elő- és hátlapi kamera között – már ha van ilyen duó a készülékünkön.

Android: Retrica 2.

Az beállítási lehetőségek elég szűkösek. Lényegében csak a Geotagging és az előnézet kapcsolható ki és be, illetve néhány hangulatos ‘Retrica’ logo között válogathatunk, melyek vízjelként tehetők a kép sarkába. Ezen kívül csak a szokásos önreklám, és persze a Pro változat megvásárlásának lehetősége adott. A szoftver persze ingyenes, de a próbaváltozat a szokásos reklámokkal idegesíti a használót, valamint 25-tel kevesebb effektet is kapunk. Emlékeim szerint az ingyenes verzióban a menthető képek felbontása is korlátozott (1 megapixel környékén).

A kezelés végtelenül egyszerű. A kezelősáv világos részében lévő nagy, fekete gombbal exponálhatunk, bár ez gondolom egyértelmű. A bal sarokban lévő filmszalag ikonnal a Retrica galéria hívható be, a már elkészült képeinkkel. Kész képek utólagos effektezésére nincs mód, itt csak végignézhetjük az effektezett fotóinkat.

A másik sarokban lévő két ikonnal véletlenszerűen behívhatunk egy effektust (egymást keresztező nyilak), illetve megnyithatjuk az effektek menüjét.

Android: Retrica 3.

A menü kilenc fő témájának mindegyikében szintén 9-9 effektust találunk. Ha jól számolom közel 80 előre gyártott effektust kapunk, mivel az egyikben kilenc helyett csak hét található. Hatásuk csak nagyjából látható a kis nézőképeiken, de rájuk bökve azonnal megjelenik az élőképen is.

Android: Retrica 4.

Ha tetszik a kiválasztott effektus hatása a képen nincs is vele más dolgunk, mint rábökni az exponáló gombra és elkészíteni vele a fotót. A kép automatikusan mentődik a galériában, ahol törlésre és megosztására lesz mód.

Amennyiben kicsit állítgatni szeretnénk az effektuson, némi korlátok között lesz rá módunk. Erre szolgál a narancssárga ikonsor, ahol sorrendben a következők beállítására van lehetőség:

– képoldal arány és fotók száma
– képsarki sötétedés
– képsarkok életlenítése
– keret
– időzítő

Android: Retrica 5.

Az első ikonnal egy kis menü tűnik fel a képernyőn, melyből kiválasztható, hogy milyen oldalarányt (3:4, 1:1, 1:3) szeretnénk, illetve több kép esetén milyen elrendezést. Ha több fotót készítünk egy gombnyomással, akkor is egy nagy képet ment a szoftver, benne 1, 2, 3, 4 vagy 9 kisebb képdarabbal (ún. kollázs). Több fotó esetén a köztük lévő várakozási időt az Időzítő ikonnál állíthatjuk be.

Android: Retrica 6.

A következő két ikont megérintve nem kapunk külön menüt. Segítségükkel a képsarkok és szélek átmenetes sötétedése és életlenedése állítható be, melyek növelhetik a retro hatást. Az élőképen tetszőleges pontra bökve kijelölhetjük a főtémát, így ezt a részt nem sötétíti és életleníti a szoftver, csupán a tőle kifelé haladó területeket. Két ujjunkat az élőképen széthúzva ennek mértéke is növelhető vagy csökkenthető.

A negyedik ikonnal egyszerű kereteket tehetünk a mentett képre. Az a fotózás során nem látható, csak a végeredményen. A keret fekete vagy fehér lehet. Ezen felül a vastagságát határozhatjuk meg: Light (vékony), Bold (vastag). A None paranccsal kikapcsolható a keretezés.

Android: Retrica 7.

Az órát formázó Időzítő ikonnal két csúszkát kapunk a képre. A felsővel (Timer) 1-10 mp közötti önkioldó várakozási idő állítható be, 1 mp-es lépésekben. Az alsó (Interval) csúszkának csak akkor van jelentősége, ha több képet szeretnénk egy fotóra exponálni. Ezzel állítható be a köztük lévő várakozási idő 0-2 mp között, 0,02 mp-es lépésközökkel.

Android: Retrica 8.

Szép és könnyen kezelhető ez a szoftver, de ami a lényeg, igazán használható régies képhatásokat, filmszerű effektusokat érhetünk el vele közvetlenül a fotózáskor. Mivel csak 14 MB érdemes egy gyors próbát tenni vele.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner